BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,42
HABER /  POLİTİKA

Yeni Şafak yazarı ideal koalisyonu açıkladı

Nasıl bir koalisyon olmalı? Seçenekler arasında en eygun olanı hangisi? Yeni Şafak yazarı Ali Bayramoğlu, bugünkü yazısında ideal koalisyonu açıkladı.

Abone ol

Koalisyon seçeneklerini sıralayan Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, tek ihtimalin AK Parti-CHP koalisyonu olduğunu yazdı.

Koalisyon görüşmeleri yakında başlayacak. Peki nasıl bir koalisyon olmalı? Kamuoyu hangi senaryonun hayata geçeceğini merak ederken, konuyla ilgili Ali Bayramoğlu'ndan ilginç bir değerlendirme geldi.

"Nasıl bir koalisyon olmalı?" başlıklı köşesinde bu konuyu kalem alan Bayramoğlu, "AK Parti'nin olmadığı bir koalisyon yapısı mümkün de değildir, doğru da değildir." diye yazdı. Bayramoğlu, önce AK Parti-HDP, ve AK Parti-MHP formüllerinin neden olamayacağını yazdı, ardından "Geriye kalan tek ihtimal" dediği AK Parti-CHP koalisonunu anlattı:

AK PARTİ-HDP

İşte ihtimaller

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan da köşesinde bugün itibariyle erken seçim ve koalisyon ihtimallerini böyle yazdı:

Erken seçim: Yüzde 50.

AK Parti–CHP koalisyonu: Yüzde 35.

AK Parti–MHP koalisyonu: Yüzde 15.

CHP– MHP– HDP koalisyonu: Yüzde 0.

CHP–MHP, dışarıdan HDP desteği: Yüzde 0.

AK Parti–HDP: Yüzde 0.

CHP azınlık hükümeti: Yüzde 0.

AK Parti-HDP ittifakını HDP istemediği gibi AK Parti hiç istemez, Kürt hareketine güvenmez, bu durumu oylarının erimesi ve yok olması olarak algılar. Çözüm süreci dışında bu iki partinin dış politikadan iç politakaya temaları yan yana gelmez, gelirse Türkiye'yi yönetilmez kılar.

AK PARTİ-MHP

AK Parti-MHP koalisyonu elbet mümkündür. İdeolojik olarak iki yakın parti, yolsuzluk, cumhurbaşkanının durumu gibi konularda anlaşsalar bile, böyle bir koalisyon devletçi ve güvenlikçi yeni bir “sağcılaşma” dalgasına yol açar. Türkiye'nin en önemli meseleleri temel hak ve özgürlükler, demokrasi, hukuk devleti alanlarında seyrederken, çözüm süreci ya da benzer bir süreç demokratik istikrarın olmazsa olmaz koşulu haline gelmişken, böyle koalisyonun üreteceği istikrar sadece kağıt üzerinde olur.

AK PARTİ-CHP

Geriye kalan tek ihtimal tüm zorluklarına rağmen AK Parti-CHP koalisyonudur.

Böyle bir koalisyonun toplum, iş dünyası, uluslararası arena tarafından destek göreceği açıktır. Varlığı bile uzlaşma haline işaret edecek böyle bir koalisyon, Kürt sorunun çözümünü, anayasal bir değişim hazırlığını, yargı sisteminin liyakat esasına göre elden geçirilmesini, paralel yapıyla mücadelede hukuk devleti esaslarını ve şeffaflık ilkelerini merkeze alabilir.

Meşruiyeti geniş, riskleri orantılı dağıtan böyle bir modelin önündeki engelller ise aşılabilir niteliktedir.