BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

19 Haziran İngiltere basın özeti

Bugün İngiltere basınında Yunanistan ve Suriye haberleri öne çıkıyor.

Abone ol

Independent gazetesinde Dış Haberler Editörü David Wastell'in Yunanistan'la ilgili bir analizi bulunuyor. Wastell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olası bir Avrupa Birliği ayrılığından çıkar sağlamaya çalışacağını belirtiyor.

Gazeteci, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ile Putin'in bugünkü görüşmelerinde mesajın açık olduğunu yazıyor. Wastell, AB'nin Ukrayna nedeniyle ekonomik yaptırım uyguladığı Rusya için Yunanistan, muhtemel bir müttefik olabilir, olmasa bile en azından Yunan hükümeti sempati duyacaktır, diyor.

Ancak gazeteci, Yunanistan'a sunulan anlaşmadan geri adım atılmama kararının arkasında, AB'nin 'yeni bir kurtarma paketinin beklenmedik sonuçlar doğurabileceği' nedeninin yattığını kaydediyor.

Yunanistan'ın Euro'dan çıkışının geniş çaplı tartışıldığını belirten Wastell, Yunanistan Euro birliğindne çıkarsa Brüksel'e bağlı kalması için de neden kalmayacağını savunuyor.

Yunan bakanlarının Rusya'dan kurtarma paketi isteyebileceğinin mümkün olduğu kaydedilen yazıda, Rusya'nın da AB'den ekonomik yaptırımların gevşetilmesi için talepte bulunabileceği belirtiliyor.

Cameron Müslümanlara hitap edecek

Daily Telegraph gazetesinde yer alan haberde, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Müslüman topluluklara hitabı manşete taşınmış.

Cameron'ın bugün yapacağı konuşmada, Müslüman toplumlarda Batı karşıtı ideolojiye sessiz destek verilmesinin IŞİD'in İngiliz şehirlerinde yaşayan Müslümanların IŞİD'e katılımını kolaylaştırdığını söyleyeceği belirtiliyor.

Ayrıca sevdikleri IŞİD'e katıldığı için üzülenlere de hitap edecek olan Başbakan, bu kişilerin aile üyelerinin IŞİD'e kaçması nedeniyle polisi ve yetkilileri suçlamayı bırakmasını isteyecek.

IŞİD'e kaçanların anneleri destek grubu kurdu

Guardian'da yer alan bir haberde ise, yakınları IŞİD'e kaçan annelerin birleşerek evrensel bir destek grubu kurduğu belirtiliyor.

Oğlu Suriye'de ölen Christianne Boudreau'nun girişimiyle kurulan grup, diğer annelerin benzer bir deneyim yaşamasının önüne geçmek istiyor. Kanada'da kurulan destek ağına Kuzey Amerika'dan ve bazı Avrupa ülkelerinden anneler de katılmışlar.

Anneler, açık bir mektup yazarak cihada gitmek isteyen oğulları iki kere düşünmeye davet ediyorlar ve oğulları hayatta olanlar ise geri dönmeleri çağrısında bulunuyor.

Times: Zafer kazanan Kürtler Rakka'ya ilerlemeye hazır

Times gazetesinde 'Zafer kazanan Kürtler Rakka'ya ilerlemeye hazır' başlıklı bir haber yer alıyor.

Haberde, Suriye sınırındaki Tel Abyad'ı Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinden alan Kürt kuvvetlerinin güneyde Rakka'ya doğru ilerlemesinin önünün açıldığı yazıyor. Gazete, Tel Abyad'ın kontrole alınmasıyla yüzlerce mil uzunluğunda cephenin ellerine geçtiğini belirtiyor.

Tel Abyad'ın batısındaki Giri Sor bölgesinin de Halk Koruma Birlikleri (YPG) tarafından ele geçirildiğini kaydeden gazete, böylelikle Suriye-Türkiye sınırının doğusunun Kürtlerin kontrolünde olduğunu yazıyor.

FT: Syriza gençliği 'kaos'u tercih ediyor

Financial Times gazetesinde bugün "Syriza gençliği tasarruflara karşı 'kaos'u tercih ediyor" başlıklı bir haber yer alıyor.

Haberde Avrupa'daki gerginliğe rağmen iktidardaki partinin taviz vermediğini yazıyor.

Gazeteye konuşan genç Syriza destekçilerinden Costas Stavrou, "Eğer bir ülke birlikten çıkarsa, sisteme duyulan güven zarar görür. Biri terk ederse, hepsi terk edebilir. Blöf yapıyorlar. Bunun sonunda ne kadar büyük sorunlarla karşılaşacaklarını biliyorlar" diyor.

Yunanistan Merkez Bankası'nın Çarşamba günü yaptığı kriz uyarısını hatırlatan gazete, Atina parlamentosunun önünde toplanan gençlerin ise Başbakan Tsipras'a "Bedeli ne olursa olsun dik dur" mesajı verdiğini belirtiyor.

Syriza'yı destekleyen gençlerin yıllardır ekonomik kriz nedeniyle hayalkırıklığına uğradığı ve depresyonda olduğu kaydediliyor. Karşı tarafın sunduğu seçenek değişmedikçe, bu kitlenin açıkça Euro'dan çıkışı talep etmese de bilinmeyen sonuçlarına katlanmaya hazır olduklarını ifade ediyor.