BIST 10.051
DOLAR 32,33
EURO 34,79
ALTIN 2.407,03
HABER /  GÜNCEL

Yeni kabineye iş dünyasından tam not

İş dünyası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki gün önce açıkladığı yeni kabine düzenlemesine tam destek verdi.

Abone ol

İş dünyası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iki gün önce açıkladığı yeni kabine düzenlemesine tam destek verdi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatçıya destek olacağını belirtirken, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, atanacak bakan yardımcılarının, bürokrasiyi hızlandıracağını söyledi.

Yeni bakanlıkların kurulması, iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı da ticaret ve gümrüğün bir arada olmasının olumlu olduğunu ifade etti. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni bakanlıklar iş dünyası tarafından olumlu karşılandı. İhracatçılar başta olmak üzere işadamları ile oda ve borsa yöneticileri, yeni bakanlıklara tam not verdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanlığı'nın yerine kurulacak Ekonomi Bakanlığı'nın ihracata büyük katkı sağlayacağını söyledi. Büyükekşi, 2023 için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmada büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Türkiye'nin bundan sonraki büyümesinin ihracata dayalı olacağını vurgulayan Büyükekşi, yeni kurulacak bakanlığın bunu ön plana çıkaracağını ifade etti. Büyükekşi'ye göre ayrıca bunu destekleyecek yapıların yeni bakanlığın içerisinde monte ediliyor olması olumlu. Dünya ile birlikte Türkiye'nin ihtiyaçlarının da değiştiğine işaret eden Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ise ekonomiye ilişkin yeni bakanlıkların iş dünyasının önünü açacağını ifade etti. Meral, ihdas edilen bakan yardımcılıklarının, bürokratik işleyişin hızlanmasına büyük katkı sağlayacağını vurguladı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, ticaret ve gümrüğün aynı çatı altında toplanmasını olumlu buluyor. Yardımcı, Sanayi'nin Bilişim ve Teknoloji Bakanlığı'na dönüşmesinin gelecek açısından önemli adım olduğunu ifade etti. Yardımcı, "Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarına önümüzdeki dönemde daha fazla destek verileceğinin bir göstergesi." ifadelerini kullandı.

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Gürsoy, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, Türkiye'de bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün büyümesini sağlayacak stratejilerin geliştirilmesi için muhatap organizasyonun netleştirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Ülkeler arasındaki performans farklarının, ekonominin ne kadar dijitalleştiğiyle ortaya çıkmaya başladığını aktaran Gürsoy ise Türkiye'nin sanayi ve hizmetlerdeki rekabetçi gücünü ve ekonomik hedeflerini doğrudan etkileyebilecek en stratejik sektör olduğunu söyledi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, yeni kurulan Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı'nı çok olumlu bulduğunu, bu sayede kentsel dönüşüm için gerekli devlet otoritesinin tesis edileceğini söyledi. Özel sektörden bakan yardımcısı atanabilmesini ise Ağaoğlu, "Tek başına iktidar olan başbakan bile bu ülkede bürokrasiden şikâyet ediyordu. Yeni getirilen bakan yardımcıları bürokrasiyi azaltacaktır." şeklinde değerlendirdi. Yeni bakanlıkları değerlendiren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, seçimden sonra bakanlıkların yeniden yapılandırılmasının Türkiye'nin 2023 hedefleri ile uyumlu olduğuna işaret etti. Babacan, yeni yapıda Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın önemli adımlar olduğunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın önemine işaret eden Babacan, "Katma değerli üretime katkı sağlanacak. Ciddi geri dönüş bekliyoruz. Cari açığa çözüm üretecek." dedi. Babacan, Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı ile kurumlar arasındaki sürtüşmenin biteceğini vurguladı.