BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,31
HABER /  EKONOMİ

Yeni asgari ücrette kritik gün DİSK'in teklifi net 2 bin 800 TL

1 Ocak 2019 tarihi itibariyle geçerli olacak Asgari Ücreti ve AGİ ödemelerini belirleyecek komisyon toplanıyor, masada DİSK'in heyecan yaratan isteği var.

Abone ol

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019 yılının maaşı ve AGİ ödemelerini belirlemek üzere bugün ilk toplantısını saat 11.00'da yapıyor. Asgari Ücret Komisyonu'da ilk kez asgari ücretle geçinen bir işçi de yer alıyor. 2019 asgari ücreti yıllık enflasyon rakamı baz alınarak belirlenecek. Bu açıdan bakıldığında asgari ücret kesinlikle 2 bin lira üzerinde olacak.

Asgari Ücretin belirlenmesinde işçi temsilcilerinin talepleri büyük oranda belirleyici olacak. Bu noktada DİSK heyecan veren bir talepte bulundu. 2019 yılı için DİSK asgari ücretin net 2 bin 800 lira olmasını istedi.

DİSK başkanı Arzu Çerkezoğlu taleplerini şöyle duyurdu: -"Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. Asgari ücrette yaşanan kayıpların giderilmesi için, işçilerin krize karşı korunması için, asgari ücret net 2 bin 800 lira olmalıdır".

TÜRK İŞ'İN ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ : Masada DİSK ile birlikte işçi kesimini temsil eden Türk-İş şu anda net 1603 TL olan asgari ücretin 2 bin liraya çıkarılmasını istiyor. Türk-İş buna ilaveten asgari ücretten kesilen verginin kaldırılmasını istiyor. Yapılan açıklamada "Yılbaşında yüzde 15 olarak kesilen vergi miktarı, iki kattan daha fazla artarak yıl sonunda yüzde 35'e çıkmaktadır... Bu nedenle işçilerin ücret gelirleri yönünden mevzuatımızda öngörülen vergi yükümlülüklerinin azaltılması, işçilerin ücret gelirlerinin vergi oranının indirilmesi ve işçi lehine belirli bir orana sabitlenerek işçilerden vergi kesilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir."denildi.

İŞVEREN 100 TL'NİN PEŞİNDE : Asgari Ücret komisyonunda yer alan işveren kesimi henüz net bir rakam telaffuz etmedi. İşveren asgari ücrete verilen mevcut 100 TL devlet desteğinin kesilmemesini talep ediyor. Destek kesildiği taktirde, işverene yansıyacak olan %8 ek maliyetin istihdam oranını düşürebileceği riskinin söz konusu olduğu ifade ediliyor. İşverene verilen desteğin, 2019'da sonlanması planlanıyor.

Asgari ücret 2019 zammı ne kadar olacak net/brüt maaş tablosu