BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Yeni Anayasa mesaisi uzadı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışma saatlerini düzenledi.

Abone ol

Yeni anayasa yazımını sürdüren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmaları hafta için her gün 10.00-19.00 saatleri arasında sürdürme kararı aldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki komisyon, yaklaşık 2 saat süren bir toplantı yaptı.

Komisyon üyesi, AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Günlük çalışma saatlerini artırdıklarını, hafta içi 5 gün 10.00-19.00 saatleri arasında çalışacaklarını belirten Şahin, hafta sonu çalışma kararı almadıklarını kaydetti.

Şahin, Venedik Komisyonu'nun çalışmalara katkı sağlama önerisinin de toplantıda ele alındığını ifade ederek, ''Bazı komisyon üyesi arkadaşlarımız, bu öneriyi gündeme getirdi. Ama 2, hatta 3 parti buna karşı çıktı. Gerekli olmadığı ve bir vesayet görüntüsü yapılan çalışmalara gölge düşürür şeklinde bir görüş ortaya çıktı'' dedi.

Yazım Komisyonu'nun tek yazım komisyonu olarak çalışmalarını sürdüreceğini bildiren Şahin, bundan sonraki bölümlere ilişkin önerilerini erkenden komisyona sunmanın gündeme geldiğini ancak bunun için bir tarih öngörülmediğini kaydetti.

Şahin, ''Meclis Başkanı ile Başbakan'ın bugün görüşmesi, toplantıda gündeme geldi mi?'' sorusuna, ''Hayır, gündeme gelmedi. Hiçbir tartışma olmadı'' karşılığını verdi.

TAKVİM MESELESİ DEĞİL

Komisyon üyesi, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da gazetecilerin sorusu üzerine, Uzlaşma Komisyonu'nun tarihi bir görevle karşı karşıya olduğunu belirterek, ''Bana göre, siyasi partilerin bu tarihi görev karşısındaki konumu ile Uzlaşma Komisyonu'nun konumu karşılaştırıldığında, Komisyonun sorumluluk payı daha büyüktür. Burada bir başarının elde edilmemesi halinde, birinci derece sorumluluk Uzlaşma Komisyonu üzerine düşecektir. Komisyon, bu anlayış içerisinde çalışmasını gözden geçirdi, mesaisini yoğunlaştırdı. Zannediyorum makul süre içerisinde, en azından anayasa taslağı ortaya çıkabilir'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, komisyonun çalışma takvimine ilişkin sorusu üzerine İyimaya, meselenin, takvim değil verim meselesi olduğunu ifade etti. İyimaya, ''30 maddede uzlaşıp, diğer maddelerde uzlaşmamışsanız 1 sene de alsanız, 2 ay da alsanız anlam ifade etmez. Önemli olan, verimli bir çalışma ve bu çalışmanın sonunda ürün kalitesiyle, ürün kapasitesinin yükseltilmesidir. O nedenle zamanla doğrudan bağlantılı görmüyorum, mesaiyle bağlantılı görüyorum'' dedi.

İyimaya, komisyonun hafta sonu da çalışıp çalışmayacağı olasılığı üzerine ise ''Şu yoğunlaştırılmış mesaiye komisyonun özen göstermesi halinde böyle bir ihtimal görmüyorum'' görüşünü dile getirdi.