BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Yem Bitkileri Destekleme başvuruları başladı

Kütahya’nın Emet İlçesinde 2010 Yılı Yem Bitkileri Desteklemeleri için 477 çiftçinin başvuruda bulunduğu bildirildi.

Abone ol

Emet İlçe Tarım Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, “İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendislerince 477 çiftçinin tümünü kapsayacak şekilde 17 Mayıs 2010 da başlayan yem bitkisi kontrolleri bitirilmiş olup, 2 Temmuz 2010 tarihinde, 2010 yılı için Yem Bitkileri Destekleme başvuruları son bulacaktır.

Mevzuat gereği kaliteli kaba yem üretimi amacıyla, çok yıllık yem bitkilerinden; yonca, korunga, yapay çayır mera ile tek yıllık yem bitkilerinden; fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, sorgum-sudan otu melezi, hayvan pancarı, yem şalgamı, silaj olarak ise mısır silajı ve yukarıda sayılan tek yıllık yem bitkilerinden yapılan silajlar destekleme ödemesinden yararlandırılmaktadır.

Yem bitkileri ekilişlerine hasat edildiği yıl için tespit edilen destekleme birim fiyatları üzerinden dekar başına destekleme ödemesi yapılmaktadır. Çok yıllık yonca yem bitkisi ekilişleri ile yapay çayır mera tesisinde destekleme ödemesi ilk hasat edildiği yılki destekleme miktarından dört yıl için bir defa yapılır.

Yine çok yıllık yem bitkilerinden Korunga için ise destekleme ödemesi ilk hasat edildiği yılki destekleme miktarından üç yıl için bir defa yapılır. Aynı parselde beşinci yılda yeni yonca ve yapay çayır mera ekilişi veya tesis yapıldığında, Korunga ekilişi yapılan aynı parsele dördüncü yılda ekiliş yapıldığı takdirde destekleme kapsamında değerlendirilir.

Tek yıllık yem bitkilerinde; % 50 çiçeklenme döneminde hasat edildiğinde, hayvan pancarı ve yem şalgamında ise hasattan sonra destekleme ödemesine hak kazanılır. Çok yıllık yem bitkilerinde de ilk hasattan sonra destekleme ödemesine hak kazanılır.

Silajlık mısır ekilişlerinde ise, danenin hamur olum döneminden danelerin sararmaya başladığı döneme kadar silaj yapmak amacı ile hasat edildiğinde destekleme ödemesine hak kazanılır. Yem bitkileri ekilişleri ve tek yıllık silaj yapımı için hasat sırasında İlçe Tarım Müdürlüğünce kontrol edilerek ödemeye esas kontrol tutanağı düzenlenir. Desteklenecek yem bitkileri toplam ekiliş alanı en az 10 dekar olmalıdır “ denildi.