BIST 10.677
DOLAR 32,25
EURO 35,01
ALTIN 2.443,37
HABER /  POLİTİKA

Yazıcıoğlu istediklerini yapamadı

Muhsin Yazıcıoğlu'nun TBMM'ye verdiği yasa teklifleri, yıllardır verdiği mücadelesinin izlerini taşıyor. Yazıcıoğlu neler yapmak istiyordu?

Abone ol

Ölümüyle Türkiye’yi yasa boğan BBP Genel Başkanı ve Sivas milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu’nun TBMM’de verdiği yasa teklifleri, yıllardır verdiği mücadelesinin izlerini taşıyor.

Yazıcıoğlu’nun hazırladığı kanun teklifleri Meclis komisyonlarında bekliyor. BBP lideri, vefatına kadar olan dönemde, öğrencilerden, engellilere ve memurlara kadar toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren 14 ayrı kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu.

Üniversite öğrencilerinden gelen “af” talebini TBMM’ye getiren ilk milletvekili olan Yazıcıoğlu, teklifinin gerekçesinde ‘’ Üniversiteden her hangi bir sebeple ilişiği kesilen öğrencilerimiz ve onların fedakar ailelerine bir fırsat daha verilerek, sokağa itilen gençlerimiz meydanlardan kurtarılmış, meslek sahibi edilmiş ve maddi kayıpları giderilmiş olacaktır” demişti.

BUNLARI GERÇEKLEŞTİREMEDİ

Yazıcıoğlu, TBMM Başkanlığına sunduğu ancak yasalaşmasını göremediği kanun teklifleri ile şu değişiklikleri önermişti:

4/C’LİLERE “İNSANCA” YAŞAM: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda 4/C’li olarak bilinen kamu personeline “insan izzet-i nefsi ve onuruna göre yaşayabilecek ücret’’ verilmesi isteniyor.

ENGELLİLERE ÖZEL ÖNEM: Engelli vatandaşlar için beş ayrı teklif verdi. ‘’Özürlü’’ yerine “Engelli” kelimesinin kullanılmasını, kamuda engelli çalıştırma mecburiyet oranının yüzde 3’den yüzde 6’ya çıkarılmasını önerdi. Özel sektörün de engelli ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğunun, yüzde 6’dan yüzde 10’a çıkarılmasını istedi. Engellilerin 12 yılda emekli olmasını da önerdi.

ÖĞRETMENLERİ UNUTMADI: Mesleğinde on yılı dolduran öğretmenlerin uzman öğretmen olarak atanmaları talep edildi. Alanlarında veya eğitim bilimleri alanında doktora yapmış olanlar hariç sadece başöğretmenlik için sınav şartı korunurken, başöğretmen oranı yüzde 15’e çıkarılmasını istendi.

İZLERİ SİLECEK TEKLİF: Yazıcıoğlu’nun 28 Şubat sürecinin simgesi sayılabilecek bir teklifi ise Meclis gündemine geldiğinde tartışma yaratacak nitelikte. 28 Şubat’ın yıldönümünden hemen önce hazırlanan teklifte hafızlık ve Kur’an-ı Kerim öğrenimi için ilköğretimi bitirme şartının kaldırılması isteniyor.

MİLLİ ELEKTRİK: Elektrik üretim ve dağıtımda halkı içine alan, tüketici olan vatandaşın hem üretim hem de dağıtım alanında ortak olduğu bir özelleştirme modeli önerdi. Özelleştirilen tesislerin abone ortaklığı sistemi ile halka satılmasını istedi.

ÖZEL GÜVENLİKÇİLER: Özel Güvenlik Hizmetleri yasasının aksayan maddeleriyle ilgili girişimde de bulunan Yazıcıoğlu, özel güvenlik görevlilerinin her 5 yılda bir ruhsat almalarının çelişki olduğunu belirterek bunun kaldırılmasını istedi.