BIST 10.652
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.437,06
HABER /  GÜNCEL

Türkiye bugün sandık başında

Bugün seçmen sandığa gidiyor. 48 milyon seçmen oy kullanacak. İşte seçimle ilgili bilmeniz gereken her şey;

Abone ol

Seçmenler, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için bugün sandığa gidiyor. 48 milyon 6 bin 650 seçmen, 177 bin 50 sandıkta oy kullanacak. YSK yetkilileri, yaz saati uygulamasına oy verme günü olan 29
Mart'ta geçilmesi nedeniyle seçmenleri saatlerini bir saat ileri almaları konusunda uyardı.

SEÇİM 13 İLDE ERKEN BİTECEK

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin,Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt,Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00, bu illerin dışında kalan illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

BOYA YOK KİMLİK ŞART! GEÇERLİ KİMLİKLER DİĞER SAYFADA

 

[PAGE]

298 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle, seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilerek, T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeyle oy kullanma zorunluluğu getirildi. Bu nedenle vatandaşlar, üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı veya T.C Kimlik Numarası bulunan resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, sarı basın kartı, askeri kimlikler ve hologramlı öğrenci kimlikleri gibi belgelerle de oy kullanabilecek.

Üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeye sahip olmayan vatandaşlar ise nüfus dairelerinden aldıkları "nüfus kayıt örneği"ni geçerli kimlikleriyle birlikte ibraz etmeleri halinde oy verebilecek.

NASIL OY KULLANILACAK? DİĞER SAYFADA

[PAGE]

Büyükşehirlerde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullanacak.

İl, ilçe ve beldelerde oturanlar il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için, köylerde ikamet eden vatandaşlar ise sadece il
genel meclisi ve muhtar seçimi için sandığa gidecek.

Adaylar arasından, 16 büyükşehir belediye başkanı, 65 il belediye başkanı, 892 ilçe belediye başkanı, bin 974 belde belediye başkanı ile 52 bin 765 mahalle ve köy muhtarı seçilecek.

Seçimlerde ayrıca, il genel meclisi üyesi 3 bin 284, belediye meclisüyesi (ilçe ve belde) 33 bin 868 kişi belirlenecek. Büyükşehirde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullanacak.

İl, ilçe ve beldelerde oturanlar il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve muhtarlıklar için köylerde ikamet eden vatandaşlar ise sadece il genel meclisi ve muhtar seçimleri için sandığa gidecek.

İl genel meclisi, belediye başkanı ve belediye meclisi seçimlerinde ayrıayrı birleşik oy pusulaları kullanılacak. Belediye başkanlığı, belediye meclisive il genel meclisi seçimlerinde kullanılacak birleşik oy pusulalarının en üstüne "Siyasi Partiler" ve bağımsız adaylar varsa "Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar" ibaresi yazılacak.

Bu ibarenin altına çekilen kuraya göre sıralananpartilerin özel işareti, tüzüklerinde yazılı kısa adı ve tam adı ile mührün basılacağı boş daire ve en alta da da çizgi basılacak.

Belediye başkanı seçimlerine ait birleşik oy pusulalarında bu çizgininaltına o partinin aday adı ve soyadları konulacak. İl genel meclisi ve belediye meclisi seçimlerine ilişkin birleşik oypusulalarında siyasi parti adaylarının ad ve soyadlarına yer verilmeyecek.

Bu oypusulalarında varsa yalnız bağımsız adayların ad ve soyadları yazılacak. Belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi seçiminde bağımsız adaylar varsa siyasi parti sütunlarından sonra ayrılan "Bağımsız Adaylar" sütununa ad ve soyadları yer alacak.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI OLMAYANLAR NE YAPACAK? DİĞER SAYFADA

 

[PAGE]

  Seçmen bilgi kağıdını gösteremeyenler, T.C Kimlik Numarası taşıyan kimlik belgeleri ile oylarını kullanabilecek.

19 PARTİ YARIŞACAK

Yerel seçimlerde, 19 siyasi parti yarışacak. Partilerin oy pusulasındaki yerleri şöyle:

1. sıra: Anavatan Partisi
2. sıra: Milliyetçi Hareket Partisi
3. sıra: Liberal Demokrat Parti
4. sıra: Demokratik Sol Parti
5. sıra: Demokratik Toplum Partisi
6. sıra: İşçi Partisi
7. sıra: Cumhuriyet Halk Partisi
8. sıra: Hak ve Özgürlükler Partisi
9. sıra: Büyük Birlik Partisi
10. sıra: Barış ve Demokrasi Partisi
11. sıra: Millet Partisi
12. sıra: Özgürlük ve Dayanışma Partisi
13. sıra: Türkiye Komünist Partisi
14. sıra: Demokrat Parti
15. sıra: Saadet Partisi
16. sıra: Adalet ve Kalkınma Partisi
17. sıra: Bağımsız Türkiye Partisi
18. sıra: Emek Partisi
19. sıra: Halkın Yükselişi Partisi


SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI
DİĞER SAYFADA


 

[PAGE]

Seçimlerin sağlıklı ve düzenli şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla YSK'ca belirlenen yasaklara göre, yarın sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Yarın sabah saat
06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli
olanlardan başka hiç kimse ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, her türlü
kesici, delici ve bereleyici aletler, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı,boğucu,
zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal,biyolojik
maddeler taşıyamayacak.

Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ancak radyolarda YSK tarafından seçimile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek, saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, isterse yayın yasaklarını saat21.00'den önce de kaldırabilecek.