BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,83
ALTIN 2.418,11
HABER /  POLİTİKA

Yazıcıoğlu da Halk dedi

BBP lideri Yazıcıoğlu, cumhurbaşkanını halkın seçmesini istediklerini söyledi.

Abone ol

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, cumhurbaşkanını halkın seçmesini istediklerini söyledi.

Sivas'ın Suşehri İlçesi'nde bu yıl 9.'su yapılan Karacaören-Karataş Yayla Şenlikleri'ne katılan BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu, burada Suşehri Belediye Başkanı Şaban Coşkun, partililer ve vatandaşlar tarafından karşılandı. Yazıcıoğlu'nun şenlik alanına gelmesi ile birlikte 'Başbakanım' diye bağırarak yanına yaklaşmak isteyen İ.B. (İsrafil Bekdaş) isimli kişi, partililer tarafından uzaklaştırıldı. Protokolün olduğu bölüme ilerleyen ve tekrar Yazıcıoğlu'nun karşısına geçen şahıs, yine 'Başbakanım' diye bağırarak yerlere yatması, Yazıcıoğlu'na sarılmak istemesi, ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Ardından vatandaşlarla halay çeken Yazıcıoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili olarak İHA muhabirine özel açıklamalarda bulundu. Yazıcıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda cumhurbaşkanı seçimleri ile ilgili olarak, Cumhurbaşkanı'nın nasıl seçeceği, kimlerin aday olabileceği, seçimlerin ne şekilde yapılacağı konusunda açık şekilde madde bulunduğunu hatırlatarak, bu konuda tartışmaların olmaması gerektiğini belirtti. Bu konu üzerinde tartışılması gerekirse kendisinin cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesi kanaatinde olduğunu söyleyen Yazıcıoğlu, 1993 yılında merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın hayatını kaybetmesinden sonra tüm siyasi parti liderlerini ziyaret ederek, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi teklifini götürdüğünü kaydetti. Anayasanın 102. maddesinde değişiklik yapılarak, cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesi ile bu tartışmaların doğrudan ortadan kalkması konusunda görüşlerini dile getirdiğini ifade eden Yazıcıoğlu, o günkü teklifini kabul etmeyenlerin bugün tartışmalar yaptığını ve yeni fikirler savunduğunu kaydederek, "Hep kendi işlerine yarayacak olanı savunuyorlar. Kimse elindeki imkanı kullanarak millet için lazım olan, doğru ve demokratik bir sistem getirmekten yana olmuyor. Muhalefet olduklarında bu konuda şikayet edenler, iktidar olduklarında bütün şikayetlerini unutuyor. Önemli olan sistemin doğru olmasıdır. Kimin seçileceği değil, hangi yöntemle seçileceğidir. Yöntem doğru olduktan sonra, demokratik olacaksa vatandaş karırını verir ve buna da herkes uyar. Demokrasiye ya inanacaksınız, ya da inanmayacaksınız. İnanıyorsanız halka güveneceksiniz. İnanmıyorsanız zaten demokratik olamazsınız" diye konuştu.

Konunun farklı mecra ve yerlerde tartışıldığını işaret eden Yazıcıoğlu, şunları kaydetti:
"Ben, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini istiyorum. Sistemi değiştirerek, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini sağlayabiliriz. Ama mevcut sistem içerisinde kalınacaksa, anayasamızda nasıl seçileceği ve kimlerin aday olacağı çok açıktır. Seçim sistemi belirlenmiştir. Bu konuda tartışmalar çıkarmanın, fırtınalar koparmanın, hatta rejim krizi gibi değerlendirmenin anlamı da yoktur."