BIST 10.212
DOLAR 32,34
EURO 34,88
ALTIN 2.377,05
HABER /  EKONOMİ

Yaz saati uygulaması zararlı mı?

Yeni araştırmalar, yaz saati uygulamasının sanıldığı gibi enerji tasarrufu sağlamayabileceğini gösteriyor.

Abone ol

Dünyanın dört bir yanında, çalışma saatlerinde güneş ışığından yararlanmak ve bu sayede elektrik enerjisinden tasarruf etmek için yaz saati uygulaması kullanılır. Yaz saati uygulaması çerçevesinde Mart ayında saatler bir saat ileri ve Eylül ayının sonunda da bir saat geri alınır. Ana haber bültenlerinde, bu uygulama sayesinde kaç milyar dolar kâr ettiğimizi gösteren istatistikler eşliğinde bu sene saatlerimizi ileri almayı unutmamamız tembihlenir.

2006 yılına kadar ABD’nin Indiana eyaletinin büyük kısmında yaz saati uygulanmıyordu. Indiana eyalet meclisinin aldığı karara göre bütün ilçelerde yaz saati uygulaması zorunlu hale getirildi. Enerji tüketimindeki değişimi ölçebilmek için eşsiz bir fırsat sunan bu durum, Kaliforniya Santa Barbara Üniversitesi Ekonomi bölümü hocası Matthew Kotchen’i harekete geçirdi.

Yapılan araştırmalar mesken elektrik enerjisi tüketiminin bir yıl öncesine göre 8.6 milyon dolar arttığını gösteriyor. Benzer bir sonuç Sydney yaz olimpiyatları için yaz saatleri uygulamasının 2 ay uzatıldığı Avustralya’da ekonomist Ryan Kellog tarafından da karşılaşılmıştı.

Tasarruf için yürürlüğe konan bu uygulamanın israfa sebep olmasındaki neden ise basit. Yazın saatlerin bir saat ileri alınması fikri, aydınlatmanın elektrik tüketiminde çok önemli bir yer tuttuğu ve klimaların pek yaygın olmadığı 1970’lerde ortaya çıktı. Yıllar ilerledikçe hem klimalar yaygınlaşıp elektrik tüketiminde önemli bir kalem oldular hem de ekonomik ampuller sayesinde aydınlatma daha az sarfiyata sebep olmaya başladı. Ve bu uygulama da günden güne gereksizleşmeye başladı.

Peki anahaber bültenlerindeki bu sene ne kadar tasarruf ettiğimizin istatistikleri nasıl veriliyor diye merak mı ediyorsunuz? Cevabı basit. Bu uygulamanın ilk hayata geçirildiği yıla göre bir tasarruf oranı hesaplanıyor ve her sene bu sabit oranla o yılın toplam enerji tüketimi çarpılıp kaç para tasarruf ettiğimiz kenara yazılıyor. Oran hep sabit olduğu için enerji tüketimi arttıkça da görünürdeki tasarruf da artmış oluyor.