BIST 10.113
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.409,22
HABER /  GÜNCEL

Yaz saati uygulaması Türkiye'nin kaybı

"Yaz saati uygulamasında Türkiye'nin kaybı 150 milyon dolar"

Abone ol
Türkiye'nin yaz saati uygulamasından zararlı çıktığını belirten Enerji Verimliliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şubesi Başkanı Dr. Mustafa Uysal, "Uygulamada Türkiye'nin kaybı 150 milyon doları geçiyor." dedi.

Türkiye'de yaz saati uygulaması 28 Mart Pazartesi günü başlayacak. ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, Enerji Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucu yaz saati uygulamasının Türkiye için uygun olmadığının ortaya çıktığını söyledi. Uysal, enerji tasarrufu hedeflenirken, uygulamada Türkiye'de bu durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

ENVERDER Bursa Şubesi Başkanı Uysal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mevcut uygulamanın güneş ışığından 1 saat kaybetmemize yol açtığına, sabahları güneş olduğu halde eşit meridyenlerdeki diğer ülkelere göre Türkiye'de resmi hayatın 1 saat geç başlayıp, akşam ise 1 saat geç bittiğine dikkat çekti.

Uysal, şunları söyledi: "Berlin ile Paris ise 23 ve 30 meridyenler arasındaki UTC1 saat dilimi kullanmakta, buna karşılık Moskova, bu ülkelerden 5 meridyen ileride olduğu halde, Türkiye'den 1 saat ileride. Bu hesaplamalar yaz saati uygulamasının bize uymadığını gösteriyor."

Özellikle büyük şehirlerde çalışanların karanlıkta yollara düştüğünü anlatan Mustafa Uysal, "Bundan dolayı ulaşım problemleriyle karşılaşıyoruz. Çalışanlar, akşamüstü aileleri ile dinlenme zamanı bulamıyor, alışveriş yapamıyor, rahatlayamıyor. Televizyon programları bu akışa uyduğundan ana programlar geç vakit bitiyor, çalışanlar uykularını alamıyor, sabah dinlenmeden işe gidiyorlar. Bu kısır döngü, yorgun, asabi, neşesiz toplum meydana getiriyor." dedi.

Yaz saati uygulamasının Türkiye'de elektrik tüketimini de arttırdığına dikkat çeken Mustafa Uysal, bu dönemde Türkiye'nin kaybının 150 milyon doları geçtiğini söyledi.