BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,78
ALTIN 2.400,59
HABER /  GÜNCEL

YAŞ'ta meğer neler yaşanmış neler!..

Kara Kuvvetleri’ne düşünülen Atilla Işık’ın emekliliğini istemesinin arkasında Karargah’taki 3’lü toplantı var.

Abone ol

YAŞ krizinin Org. Aslan Güner'e Genelkurmay Başkanlığı yolunu açmak için olduğu iddia edildi. Başbuğ'un kuvvet komutanlarından gizli Iğsız ve Güner'le zirve yaptığı öğrenilirken, Işık Paşa'ya emeklilik baskısı yapılmış!

YAŞ, toplantılarında yaşanan krizin perde arkasında Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner'e Genelkurmay Başkanlığı yolunu açma girişiminin bulunduğu ortaya çıktı. Başbuğ'un kuvvet komutanlarından gizli Iğsız ve Güner'le Karargâh'ta zirve yaptığı öğrenildi.

Bugün gazetesinin haberine göre Yüksek Askeri Şura toplantılarında yaşanan krizin perde arkasında Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner'e Genelkurmay Başkanlığı yolunu açma girişiminin bulunduğu ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Andıç operasyonunun şüphelisi 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız 'ı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirerek de Güner'in önünü açmayı hedeflediği belirtildi. Başbuğ'un Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yıllar sonraki terfi sistemini tamamen etkileyecek girişim için yoğun uğraş verdiği görüldü. Başbuğ'un YAŞ'mın üçüncü gününde Iğsız ve Güner ile çok gizli bir toplantı yaptığı, burada toplu istifa karan aldıkları ancak bu önerinin daha sonra bir araya gelinen Kuvvet Komutanları'nın bir kısmı tarafından riskli bulunarak sonuç vermeyeceği gerekçesiyle kabul görmediği öğrenildi. Bunun üzerine Başbuğ'un nazik kişiliği ile tanınan Orgeneral Atilla Işık'a emekli olması için baskı kurduğu iddia edildi.

KARARGAHTA ÇOK GİZLİ ZİRVE

YAŞ'ın üçüncü gününde kamuoyuna yansımayan kritik bir gelişme yaşandı. Genelkurmay Karargahı'nda Başbuğ, Iğsız ve Güner üçlüsü tarafından çok gizli bir zirve gerçekleştirildi. Hiçbir kuvvet komutanının alınmadığı zirvede YAŞ'ta sivil kanadın istediklerini yapmaması halinde istifa restinin kullanılması gündeme geldi. Ancak komuta kademesinde yoklanan istifa nabzı riskli bulunarak sonuç vermeyeceği değerlendirildi. Bunun üzerine emeklilik dilekçesi baskısı devreye girdi.

IŞIK PAŞA'YA EMEKLİLİK BASKISI

"TSK'nın geleceği için birlikte hareket etmeliyiz, hükümet senin üzerinden oyun kuruyor" gibi argümanlar kullanılarak Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılan Org. Atilla Işık'a baskı kuruldu. Kamuoyunda nazik, saygılı ve polemiklerden uzak kişiliğiyle bilinen Org. Atilla Işık'ın bu yönlerinden istifadeyle emeklilik dilekçesini vermesi sağlandı.

İSTİFA KABUL EDİLMEYEBİLİR

Ancak hukukçular Hükümet kanadının emeklilik dilekçesini kabul etmeme hakkının bulunduğuna dikkat çekiyor. Orgeneral Işık'ın başardı kariyerini değerlendiren Hükümet kanadının emeklilik dilekçesini kabul etmeyeceği değerlendiriliyor. Işık'ın Kara Kuvvetleri Komutanı olması halinde Org. Başbuğ'un ileride kendisini sıkıntıya sokacak süreçlerden kurtulmak için bütün teamülleri ve devlet geleneğini altüst etme pahasına uyguladığı sistemin altüst olacağı öne sürülüyor.

BAŞBUĞ GÖREVDEN ALINABİLİR

Başbuğ'un kritik girişimlerine karşı Hükümet'in ikinci bir seçeneği masaya ı koyduğu belirtiliyor. Andıç I Operasyonu'nun 'şüphelisi' Iğsız'm M adı için ısrar eden ve sivil otoritenin M yetkilerine 'teamül' adı alanda hukuki hiçbir dayanağı olmayan bir argümanla müdahale etmeye kalkan Başbuğ'un istifa etmesi ya da görevden alınmasının gündemde olduğu aktarılıyor. Hükümet'in bu çerçevede imzalan tamamlayıp görevden alma kararnamesini Köşk'e sunmasının yeterli olduğu belirtiliyor.

HEDEF HÜKÜMETİN KARARLILIĞI

Buna göre, Başbakan ve bakanların imzalarını taşıyan iki kararnamenin hazırlandığı bildiriliyor. Kararnamelerin biri, 30 Ağustos'ta emekli olacak Başbuğ'un görevden alınmasını, diğeri ise Orgeneral Işık Koşaner'in Başbuğ'un yerine atanmasını içeriyor.

Görevini bitirmeye sayılı günler kalan Genelkurmay Başkanı Başbuğ tarafından üst rütbeli subaylar üzerinde abluka kurulduğu, Kara Kuvvetleri Komutam olması için önü sonuna kadar açık olan Işık'ın emeklilik dilekçesi vermesi için baskı altına alındığı süreçte gözler yeni Genelkurmay Başkam olacak olan Orgeneral Işık Koşaner'e çevrildi. Koşaner'in kendi çalışacağı ekibi korumak için inisiyatif almaması ise dikkat çekiyor.

Karşılıklı hamlelerin atıldığı süreçte konunun sistemli bir şekilde devlet krizine çevrilmesi ve Hükümet'in, atamalar konusundaki kararlılığının kırılması hesaplanıyor.