BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yaşlanmak tarihe mi karışıyor?

Fransız bilim adamları yaşlanmayı yok edecek yolu açtıklarını iddia ediyor...

Abone ol

Fransız araştırmacılar, anneden çocuğa geçen mitokondriyal DNA’ya girerek hatalı genleri onarmayı başardılar. Bu sayede gelecekte gen onarımı yoluyla yaşlanmanın yavaşlatılabileceği belirtiliyor.

Fransız bilim insanları, mitokondriyal DNA denen genetik koda girerek hastalıklı genleri yeniden programlamayı başardılar. Ender rastlanan bir tip körlük ve kas hastalığıyla ilgili genleri onarmayı başaran uzmanların bu tekniğiyle gelecekte yaşlanmaya yol açan genlerin de tamir edilebileceği belirtiliyor. Bu sayede yaşlanmanın yavaşlatılabileceği tahminleri yapılıyor. New Scientist Dergisi’nde yayınlanan makaleye göre Paris’teki Marie Curie Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, araştırmalarını bazı hastalıkların şifresinin bulunduğu mitokondri üzerinde yoğunlaştırdı. Alyuvarlar dışında her hücrede bulunan mitokondri, sosis şeklinde ve hücrenin enerji merkezi gibi çalışıyor. Kalp, kas, beyin gibi organların işlemesini sağlıyor.

ŞİFRELEDİLER

Mitokondrinin bir diğer özelliği ise kendine özgü bir DNA’sı bulunması. Mitokondriyal DNA, anneden çocuğa geçiyor, bu mirasta bulunan hatalı genler, ender rastlanan genetik hastalıklarla birlikte diyabet ve kalp rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Uzmanlar, bu hatalı genlerin tamir edilmesiyle hastalıkların önlenebileceğine inanıyor. Sağlıklı genlerin, DNA’ya enjekte edilmesini öngören uzmanlar, şimdiye kadar gen terapisi diye anılan bu yöntemle başarı sağlamamadı. Fransız uzmanlar ise işlevsel genlere, tam olarak DNA’nın neresine gideceğini şifrelediler.