BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,15
ALTIN 2.472,62
HABER /  GÜNCEL

YAŞ sonrası artçı istifa beklentisi

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emekliliğinin gölgesinde toplanacak YAŞ yeni krizlere de gebe.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifasının gölgesinde toplanacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) yine krizlere gebe olacak. En az komutanın katılacağı toplantının en kritik konusu Kara Kuvvetleri Komutanlığına kimin atanacağı olacak. Eğer kıdemsiz isimler atanırsa yeni emeklilik krizleri yaşanabilir.

Erzincan davasında sanık olan Saldıray Berk ve Aslan Güner'in yerine daha kıdemsiz isimlerin atanması yeni krizlere neden olabilecek. Bu durumda yine erken emeklilik talepleri gelebilir.

Yarın toplanacak YAŞ'ta yaşanabilecek gelişmeleri Milliyet yazarı Fikret Bila köşesine taşıdı. Bila'ya göre 2011 YAŞ'ı şu ilklere sahne olacak:

"Başbakan'ın yanında ilk kez Genelkurmay Başkan Vekili oturacak. Toplantıda 14 yerine 9 orgeneral ve oramiral olacak. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanı ayrıldıkları için yerleri boş kalacak. Keza Orgeneral Bilgin Balanlı da tutuklu olduğu için Çakmak salonunda olmayacak. Eğer Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler hakkındaki yakalama kararı kaldırılmazsa onun da gelip gelmeyeceği toplantı gününe kadar belirsizliğini koruyacak. YAŞ'ta Hava Kuvvetleri'nden orgeneral olmayacak. Hava Kuvvetleri'nde iki orgeneral bulunuyor. Kuvvet Komutanı emekli oldu, diğer orgeneral ise tutuklu."

YAŞ ÜYELERİNE İFTAR

Bu arada bir başka ilk de YAŞ üyelerine iftar verilmesi olacak. Gelenek olduğu üzere YAŞ üyelerine Cumhurbaşkanı, toplantıların üçüncü günü akşam yemeği veriyor. Bu kez Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle iftar verecek.

YENİ İSTİFALAR OLABİLİR

En kritik konu Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na kimin atanacağı. Bila bu konuda kriz yaşanabileceği hatta yeni bazı isimlerin de emekliliğini isteyebileceğini belirterek şunları yazdı:
"Orgeneralliğinin dördüncü yılında olan EDOK Komutanı Saldıray Berk, Erzincan davasında sanık konumunda olduğu için bu göreve atanması beklenmiyor. Berk'in dördüncü yılını doldurduğu için emekli olması bekleniyor. Sonraki kıdemli Orgeneral olan Genelkurmay Başkanı Aslan Güner'in de Kara Kuvvetleri Komutanı veya Jandarma Genel Komutanı olması mümkün görünmüyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün bu atamaya onay vermediği biliniyor. Bu durumda Güner'den daha kıdemsiz bir orgeneralin komutan olması halinde, bir "artçı istifa" gelebilir.

KARA KUVVETLERİ İÇİN ADAY İSİMLER

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 1. Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Bekir Kalyoncu alternatif isimler. Kıdem gözetilmezse başka artçı emeklilik talepleri de gündeme gelebilir. Keza 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün veya 3. Ordu Komutanı Yalçın Ataman'ın Kuvvet Komutanı veya Jandarma Genel Komutanı olmaları da hukuken mümkün.

DİĞER ATAMA VE TERFİLER

Deniz Kuvvetleri’nde terfi edebilecek tek isim Koramiral Nusret Güner. Hava Kuvvetleri’nde ise Korgeneral Mehmet Erten. Kara Kuvvetleri’nde üç korgeneral terfisi olacak. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’e ‘Andıç’ davası açıldı. Nejat Bek ve Mustafa Korkut Özarslan zaten tutuklu. Bu durumda korgeneraller Abdullah Atay, Ömer Necati Özbahadır ve Ahmet Turmuş terfi edebilir.

Donanma Komutanı Emin Murat Bilgel, Deniz Kuvvetleri Komutanı olacak, yerine Nusret Güner geçecek. Jandarma Komutanlığı’na, teamüllere uyulursa 2. Ordu Komutanı Servet Yörük gelecek. Ancak YAŞ içindeki kıdemli orgenerallerden Bekir Kalyoncu da atanabilir.