BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.389,64
HABER /  GÜNCEL

YARSAV, HSYK'yı şikayet edecek!

Yargıçlar ve Savcılar Birliği, yarın başlayacak Dünya Yargıçlar Birliği toplantısı için hazırladığı raporda Türkiye'de yargının son bir yılını değerlendirdi

Abone ol

YARSAV raporunda AK Parti hükümeti döneminde yargıda kadrolaşmaya dikkat çekti. Hürriyet gazetesinin haberine göre raporda yürütmenin yargıdan elini çekmediği, bakanlık olanakları ile HSYK'ya Adalet Bakanlığı bürokratlarından oluşan üyelerin seçildiği, muhalif olarak değerlendirilen yargıç ve savcılara tayinlerle gözdağı verildiği belirtildi.

DÜNYA Yargıçlar Birliği'nin (IAJ) 54'üncü Genel Kurul toplantısı yarın İstanbul'da başlayacak. 8 Eylül'de sona erecek ve ilk kez Türkiye'de yapılacak toplantıya, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) evsahipliği yapacak. 74 ülkeden 350 yargıç-savcının ve Birleşmiş Milletler Özel Raportörü'nün katılacağı toplantı için YARSAV'ın sponsor bulmakta da güçlük çekti.

HSYK'YI ŞİKAYET EDECEK

YARSAV, IAJ Genel Kurulu'na katılan yargıç ve savcılar aracılığıyla, uluslararası platforma sunmak üzere, Deniz Feneri savcılarının görevden alınmasını eleştiren ve Türkiye'de yargının son bir yılını değerlendiren rapor hazırladı. HSYK uygulamalarını, yeni seçilen üyelerin blok oy kullanarak, yüksek yargının 25 yılının şekillendirildiğini IAJ'a şikâyet edecek olan YARSAV, Türkiye'de yargı sorununun gözlem altına alınması için destek isteyecek. YARSAV Yönetim Kurulu'nun, toplantıda açıklayacağı 7 maddelik rapor özetle şöyle:

"YÜRÜTME YARGIDAN ELİNİ ÇEKMEDİ"

"Bakanlık olanakları ile HSYK'ya Adalet Bakanlığı bürokratlarından oluşan üyelerin seçilmesi sağlanmıştır. Yürütme yargıdan elini çekmemiş, aksine HSYK aracılığı ile en etkili konuma geçmiş, anti demokratik baskıcı uygulamalar anayasa değişikliği ile yasal zemine oturtulmuştur. Yeni HSYK, 25 Ekim 2010'da tarihinde göreve başlamış, 8 ay gibi kısa bir sürede görev yapmakta olan yargıçların 3'te 1'ini oluşturan 3 bin 49 yargıç ve savcının görev yerlerini değiştirmiştir. HSYK'ya üyeliklerine aday olanlar, YARSAV, Demokrat Yargı'nın kurucu üyeleri istemleri dışı tayin edilmiştir. Muhalif olarak kategorize edilen yargıç ve savcılara gözdağı verilmiştir.

HSYK ERKEK MERKEZLİ

HSYK tarafından yapılan Yargıtay ve Danıştay üyeliği seçimlerinde, kadın temsiline dikkat edilmemiş, Yargıtay'a seçilen 160 üyeden sadece 5'i ve Danıştay'a seçilen 51 üyeden ise 1'i kadın yargıçlar arasından atanmıştır. Daha önceki seçimlerde yüzde 34-35 olan kadın yargıç oranı, yüzde 2'lere kadar gerilemiş, erkek merkezli bir tercih geçerli olmuştur. Seçilen kadın yargıçların ise Adalet Bakanlığı'ndaki bürokrat eşleri ya da HSYK yedek üyelerinin eşleri olması da bu saptamayı haklı kılmaktadır.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan adil yargılanma hakkının en çok ihlal edildiği özel yetkili mahkemelerin kaldırılması yerine sayısı artırılmıştır. Bu mahkemelerde uzun yıllar görev yapan, adil yargılanma hakkı ve hukukun üstünlüğüne inanan yargıç ve savcılar tasfiye edilirken, kamuoyunda haklarında yürütmeye yakınlığı konusunda kuşkular bulunan yargıç ve savcılar görevlendirilmiştir."