BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.437,39
HABER /  GÜNCEL

Yargıtay Selçuku haklı buldu

Yargıtay, yazar İlhan Selçuk'un Ömer Dinçer ile aleyhine yazdığı yazıya cezaya gerek görmedi

Abone ol

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Yazar İlhan Selçuk'un, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in Sivas'taki bir konuşmasıyla ilgili yazısını ''eleştiri sınırları içinde'' kabul etti.

Kurul, Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesinin Selçuk'un, Dinçer'e manevi tazminat ödemesi yönündeki direnme kararını bozdu. Dinçer, 1995 yılında Sivas'ta düzenlenen bir sempozyumda yaptığı konuşmayla ilgili yazdığı yazıda İlhan Selçuk'un, ''kişilik haklarına saldırıda'' bulunduğu gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı.

Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi, Selçuk'un, Dinçer'e 5 bin YTL manevi tazminat ödemesine karar verdi. Selçuk'un temyizi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, Dinçer'in konuşmasının basına açık bir sempozyumda yaptığı ve konuşmasında, ''Cumhuriyet ve laiklik ilkelerinin, yerini İslam ile bütünleşmeye terk etmesi gerektiğini ileri sürdüğü'' belirtildi.

İlhan Selçuk'un, Dinçer'in bu sözlerine karşılık yazdığı yazının ''eleştiri niteliği'' taşıdığı belirtilen kararda,Dinçer'in sarf ettiği sözler itibariyle eleştirilmesinin doğal olduğu kaydedildi. Yerel mahkemenin ilk kararında direnmesi üzerine, İlhan Selçuk kararı yeniden temyiz etti. Temyiz istemini görüşen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesinin direnme kararını bozdu. Kurul, Selçuk'un, Dinçer ile ilgili ifadelerini 4. Hukuk Dairesi gibi ''eleştiri sınırları'' içinde kabul etti.

Davacı Ömer Dinçer, Kurul kararına karşı ''karar düzeltme'' isteminde bulunabilecek. Bu istemi de Genel Kurul görüşecek. ''Karar düzeltme'' istemi reddedilirse Kurul kararı bağlayıcı olduğu için yerel mahkeme Dinçer'in tazminat isteminin reddi yönünde karar verecek. Genel Kurul, ''karar düzeltme'' istemini kabul ederse, 4. Hukuk Dairesinin bozma kararını kaldırarak, yerel mahkemenin direnme kararını onayacak.