BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.430,98
HABER /  GÜNCEL

Yargı hükümeti suçladı

Anayasa, Danıştay ve Yargıtay başkanları ile yargı çalışanları ortak basın açıklaması yaptı.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkan ve Başsavcıları, Danıştay 2. Daire üyelerine dün yapılan saldırıyı kınayan ortak bir açıklama yaptılar.

Yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, Anıtkabir ziyaretinin ardından Danıştay'a gelerek, Genel Kurul salonuna geçtiler. Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, burada, ''Yüksek Yargı Organlarının Saldırıya İlişkin Ortak Basın Açıklaması'' başlığını taşıyan ve ''Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay Başkan ve Başsavcıları'' imzasını taşıyan 1,5 sayfalık metni okudu.

Ortak açıklamada şöyle denildi:

''Danıştay yargıçlarına karşı görevlerinin ifası sırasında yapılan menfur, vahim ve cüretkar, hatta katliam girişimi olarak nitelendirilmesi yanlış olmayan saldırıyı, devletimizin varlık nedeni olarak demokratik, laik Cumhuriyete yönelmiş bir saldırı olarak kabul ediyor ve bu girişimi şiddetle ve lanetle kınıyoruz.

Ortak hedef ve görevi kutsal adaletin dağıtımının yanı sıra Cumhuriyetimizin temel niteliklerini koruma ve hukuk devleti ilkesini gerçekleştirmek olan yargıya karşı yapılan bu ve benzeri saldırı ve eylemler bizleri sindirmeyecek. Görev ve sorumluluğumuzu yerine getirmekten asla alıkoymayacak, Yüce Önderimiz Atatürk'ün aydınlık yolundan ayıramayacaktır.

Cumhuriyet tarihimizde kara bir sayfa olarak anılacak olan bu saldırı dolayısıyla yargı dışında da laik, demokratik devlet düzenini koruma görevleriyle yükümlü olanlara bu görevlerini tekrar hatırlatıp, bu yolda verilen yargı kararlarına karşı kimi siyasiler ve basın organlarının sorumsuzca beyan, kışkırtma ve tutumlarının ağırlıklı etkisi olduğu gerçeğini de kamuoyunun takdirine sunarız.''

''ÇAĞDAŞLIĞI HEDEF ALDI''

Saldırının sadece Danıştay'ı değil, tüm yargıyı ve adaleti, bu kapsamda devletin tüm kurumlarını ve çağdaşlığı hedef aldığı görüşüne yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Türk yargısı Cumhuriyetin kazanımlarını korumak için daha da ileriye götürme çabasını yılmadan sürdürecektir. Anayasa'dan ve adına karar verdiğimiz soylu milletimizden aldığımız güçle, bugün dünden daha kararlı olarak görevimizin başındayız ve olmaya da devam edeceğiz. Sağlam duruşumuzun örnek alınacağını umuyoruz.

Hain saldırıda kaybettiğimiz çok değerli meslektaşımız Mustafa Yücel Özbilgin'in aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, acılı ailesine başsağlığı diliyor, yaralı olan arkadaşlarımız Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ahmet Çobanoğlu ve Ayfer Özdemir'e acil şifalar diliyoruz.''