BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yaralı Taliban üyesini vuran İngiliz askerine müebbet

Afganistan'da görev yapan bir İngiliz askeri, yaralı bir Taliban üyesini öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Başka bir askerin miğferindeki kamera cinayet anını kaydetti.

Abone ol

Afganistan'da görev yapan bir İngiliz askeri, yaralı bir Taliban üyesini öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Alexander Blackman adlı 39 yaşındaki deniz piyadesi çavuşu, İngiltere ordusunda Afganistan'daki işgalinde cinayetten mahkûm olan ilk asker oldu.

Savunma Bakanlığı, askeri mahkemenin kararına saygılı olduğunu açıkladı.

Perşembe günü Yüksek Mahkeme, daha önce mahkemede kayıtlarında "Deniz Piyadesi A" olarak anılan Blackman'in adının açıklanmasına karar vermişti.

Avukatları, ailesini tehlikeye atacağı gerekçesiyle Blackman'in adının gizli tutulmasını istemişti.

Blackman ile birlikte yargılanan iki asker ise aklandı.

Cinayet miğfer kamerasında

Olay 15 Eylül 2011'de Helmand eyaletinde meydana geldi.

İki militan İngiliz devriye üssüne hafif silahlarla ateş açtı. Militanlardan biri, desteğe gelen Apache helikopterinden açılan ateşle ağır yaralandı.

Bu asker bir tarlanın içinde bulundu.

Davada aklanan "Deniz Piyadesi B"nin miğferindeki kameranın kaydettiği görüntülerde Blackman 9 mm'lik tabancasıyla yerde yatan yaralı Afgan tutsağa ateş ediyor.

Askeri yargıç, Blackman'la ilgili kararı açıklarken, stres ve risk altında görev yapmanın zorluklarını anladığını ancak çavuşun yaralı militanı öldürerek İngiliz silahlı kuvvetlerinin adını lekelediğini ve diğer İngiliz askerlerinin hayatını riske attığını söyledi.

Ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Blackman, 10 yıldan önce serbest bırakılamayacak.