BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,00
ALTIN 2.325,63
HABER /  GÜNCEL

Yanan feribotta ölenlerin sayısı 10'a çıktı

Yunanistan'dan İtalya'ya giden feribotta arama-kurtarma çalışmaları tamamlandı. Feribottaki 478 yolcu ve mürettebattan 10'u hayatını kaybetti.

Abone ol

Pazar günü sabaha karşı Yunanistan'ın Patra kentinden İtalya'nın Ancona kentine giderken yanan 478 kişilik feribotta kalan yolcular tahliye edildi. Yolculardan biri kaçmaya çalışırken yaşamını yitirdi, denizden de dokuz ceset çıkarılmasıyla ölü sayısı 10'a çıktı.

"Norman Atlantic" adlı feribotta 422 yolcu ve 56 mürettebat vardı.

İtalya Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi, feribottaki 51 kişiye ulaşamadıklarını söyledi.

Son olarak Kaptan Argilio Giacomazzi, "imdat sinyali" verdikten 36 saat sonra bugün feribotu terk edip kontrolü İtalyan donanması yetkililerine teslim etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu feribottan 13 Türk vatandaşının kurtarıldığını, ölenlerin arasında Türk vatandaşı bulunmadığını açıkladı.

BBC Türkçe'nin telefonla sorularını yanıtlayan Türk kazazedelerden Aylin Akamaç, feribotta bir

Akamaç tanık olduklarını "Çok üzücü ve zor saatlerdi. Can pazarı yaşanıyordu. Herkes güverteye koşuyordu. Çocuklar ve kadınlar için filikalar vardı ama kalabalık ve panik yüzünden filikalara ulaşamadık" sözleriyle anlattı.

Civardaki gemilerin, C-130 tipi bir arama uçağının ve helikopterlerin de kullanıldığı arama-kurtarma operasyonu ise kötü hava şartları nedeniyle zorlukla yürütüldü.

İhmal araştırılacak

Yanına neyin sebep olduğu henüz belirlenemedi. İtalyan savcılar olayla ilgili soruşturma başlattıklarını ve ihmal olup olmadığını inceleyeceklerini duyurdu.

Feribottan kurtarılarak İtalya'nın Bari kentine getirilen bir Türk yolcu da İtalyan gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dört kişinin öldüğünü gördüm. Eminim, gözümün önümdelerdi. İkisinin kadın, ikisinin erkek olduğunu sanıyorum, karanlıkta çok iyi göremedim. Çok sayıda kişi de ne yazık ki denize düştü" dedi.

Yolcu, yangın anında "Fire, fire!" (Yangın, yangın!) diye bağırıldığını duyduk. Beş dakika içinde de tüm gemiyi alevler sardı. Karanlıktı ve çok duman vardı. Yapacak pek bir şey yoktu. Birçok kişi bayıldı" ifadeleriyle anlattı.

'Yanıyoruz ve batıyoruz'

Yunan televizyon kanallarının bağlantı yaptığı yolcular feribotta dramatik anların yaşandığını anlattı.

Bir yolcu, "Yanıyoruz ve batıyoruz, ve kimse bizi kurtaramıyor. Bize yardım edin, yalnız bırakmayın" diye yardım istedi.

Bir başka yolcu da yaşadıklarını "Filikaları indirmeye çalıştılar ama hepimiz binemedik. Koordinasyon yok. Ortalık karanlık ve geminin alt kısmı yanıyor… Kutulardan can yeleklerini çıkardık, kendimizi kurtarmaya çalışıyoruz" diye anlattı.

'Filikalar yetersiz kaldı' iddiası

İtalya bandıralı feribotta dün yerel saatle 04.30 civarında yangın çıkmıştı. Feribot bu sırada Yunanistan'ın Korfu Adası'nın 44 deniz mili açığındaydı.

İtalyan medyasına yansıyan haberlere göre yangın 200 kadar aracın bulunduğu feribotun garaj kısmında çıktı. Feribotun kurtarma filikalarının yetersiz kaldığı iddia ediliyor.