BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Yağma ve kundaklamaya yağmur ve polis engeli

İngiltere'nin bazı kesimlerinde şiddetli yağmur ve yoğun güvenlik önlemlerinin gece yağma olaylarının yaşanmasını önlediği tahmin ediliyor. Cameron, bugün yeni önlemler ve hasar görenler için mali yardım paketi açıklayacak.

Abone ol

İngiltere'de Başbakan David Cameron, haftasonu başlayan yağma ve kundaklama olaylarıyla mücadele stratejisini bugün parlamentoda açıklayacak.

Kendisi de tatilden dönen Cameron, olaylar nedeniyle tatilde olan parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

Yoğun polis operasyonu ve ülkenin bazı kesimlerindeki şiddetli yağışların dün gece yağma olayları yaşanmasını engellediği bildiriliyor.

Mahkemeler ise, dün gün boyunca ve gece gözaltına alınanlarla ilgili yargılamalar için fazla mesai yaptı.

Birmingham kentinde ise, mülklerini korurken bir otomobilin altında kalarak hayatını kaybedeb üç genç için bir anma etkinliği düzenlendi.

200 kişinin katıldığı etkinliğin olaysız geçtiği bildiriliyor.

Başbakan ölümleri, ''korkunç'' olarak niteledi ve gençlerin yakınlarına başsağığı diledi.

Birmingham'da önceki gece bir arabanın çarpması sonucu Hatun Jahan (21), Şehzad Ali, 30 ve Abdül Müsavir (31) adlı üç Asya kökenli genç hayatını kaybetmişti.

Yakınları, bu kişilerin teravih namazından çıktıktan sonra mahallelerini korumak için toplanan kalabalığa katıldığını, bu sırada bir aracın kendilerine çarparak kaçtığını söyledi.

Kentte gerginliği artıran olayla ilgili olarak 32 yaşındaki bir kişinin sorgulanmakta olduğu açıklandı.

Cameron'un bugün parlamento oturumu öncesinde kabinesini toplayıp olaylara ilişkin alınacak önlemleri bildirmesi, ardından da parlamentoda aralarında şiddetten zarar görenlere yapılacak mali yardımların da aralarında bulunduğu önlemleri açıklaması bekleniyor.

Wolverhampton kentinde yaşanan şiddet olayları nedeniyle 20 kişinin gözaltına alındığı, West Bromwich'te de bazı mağaza vitrinlerinin taşlandığı, bazı araçların da yakıldığı bildirildi.

Manchester yakınlarındaki Salford'da ise 70-80 kişinin karıştığı şiddet olayları sırasında bir binanın ateşe verildi, Manchester kent merkezinde ise şiddet ve yağma olayları yaşandı.

Aşırı sağcılar sokakta

Aşırı sağcı İngiliz Ulusal Partisi'nin lideri Nick Griffin, polisin acz içinde olduğunu öne sürdü ve ordunun devreye girmesini istedi.

Bazı yorumcular, bunun etnik bir ayaklanma olmamasına rağmen, mevcut ortamın aşırı sağ gruplara seslerini yükseltme fırsatı verdiği görüşünde.

'Kesintileri gözden geçirin' çağrısı

İngiltere hükümeti, bütçe açığını kapamak için kemer sıkma önlemleri uyguluyor. Bu çerçevede 2015'e kadar polisin bütçesinde de beşte bir oranında bir kesinti öngörülüyor.

Londra Belediye Başkanı, son olayların polis üzerindeki baskıyı artırdığını belirterek hükümetin bu kararını gözden geçirmesini istedi.