BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Yabancılar almancayı bozuyor

Almanya’da konuşulan Almancanın, ülkede yaşayan yabancıların etkisiyle yavaş yavaş değişime uğradığı bildirildi.

Abone ol

Berlin Hür Üniversitesinde görevli dil bilimci Norbert Dittmar, Alman Haber Ajansına (DPA) yaptığı açıklamada, Alman gençlerin özellikle Türk ve Arap gençlerin telaffuzunu ve cümle kurmalarını örnek almaya başladığını, aynı zamanda Türkçe ve Arapça kelimeler kullandığını belirtti.

Alman gençlerin bu durumu benimsediklerini ve yetişkin olarak da böyle konuşmaya devam edecekleri için bunun devamlı bir değişime yol açacağını söyleyen Dittmar, bu değişimin özellikle yabancıların yoğun yaşadığı büyük şehirlerde görüldüğünü, bunun Almanya genelinde de gözlendiğini kaydetti.

Dildeki bu değişimin dilin her alanında görüldüğünü belirten Dittmar, konuşmalarda kelime haznesinin azaldığını, telaffuzunun değiştiğini ve yabancı sözcüklerin Almancaya girdiğini söyledi.

Dittmar, Türkçe argo "Lan" ve Arapça "Yallah" sözcüklerinin Alman çocukları tarafından sıkça kullanıldığını belirtti.

Bu tür bir "karma dili" daha önceleri göçmen çocukların kullandığını, son yıllardaysa tüm gençlerin kullanmaya başladığını kaydeden Dittmar, böyle bir gelişmenin ABD’deki zencilerin konuşmalarından dolayı bu ülkede de görüldüğünü sözlerine ekledi.