BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,64
ALTIN 2.410,45
HABER /  POLİTİKA

Ya yapacağız ya yapacağız

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, anayasa yapım sürecinden geri adım atmayacaklarının altını çizdi.

Abone ol

Yeni anayasa sürecini yöneten Çiçek, kararlılığını “Söz verip yarı yolda bırakmak, bahane aramak yok, ya yapacağız, ya yapacağız.” sözleriyle dile getirdi.

Anayasa Platformu’nun ‘Vatandaş toplantıları’ adı altında düzenlediği etkinliklerin sonuncusu Ataköy Atletizm salonunda yapıldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanı sıra toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Meclis Uzlaşma Komisyonu üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Hisarcıklıoğlu’nun yönettiği toplantı sırasında sivil toplum örgütü temsilcileri selamlama konuşması yaptı. Daha sonra Uzlaşma Komisyonu üyeleri konuşma yaptı.

Programda konuşan Cemil Çiçek, anayasayı milletten aldıkları talimat ile yapacaklarını dile getirdi. Yeni anayasa sürecinde ülkenin her tarafını gezdiklerini ve birçok toplantıya katıldıklarını ifade eden Çiçek, “Örnek ve çağdaş bir anayasa yapmak için dört siyasi parti bir araya geldi. Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi güçlendirerek gelecek nesillere örnek bir Türkiye bırakmaktır amacımız. Bunun yolu örnek bir anayasadan çağdaş geçiyor. Bizler borçluyuz, sizler alacaklısınız. Alacağınızı iyi takip edin. Söz verip yarı yolda bırakmak yok. Söz verip bahane aramak yok. Ya yapacağız, ya yapacağız. Bu taahhüdümüzü yerine getirmeye mecburuz.” ifadelerini kullandı.

PARTİLERDEN ILIMLI MESAJLAR

Programda konuşan Barış ve Demokrasi Partisi Milletvekili Sırrı Sakık ise, Türkiye’nin bayrağı, resmi dili ve üniter yapısıyla ilgili bir sorunlarının olmadığını dile getirdi. Bütün halkların dahil olduğu bir anayasanın yapılmasını isteyen Sakık, “Türk kimliği dışında diğer kimliklerin de anayasada yer alması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Faruk Bal ise, Türkiye’nin üniter yapısı milletin birliği ve bütünlüğünün anayasa yapım sürecinde dikkate alınması gerektiğini söyledi. Farklılıkların ülkenin gerçeği olduğunu belirten Bal, “Kültürümüzün ve medeniyetimizin zenginliğidir. Vatandaşlarımızı eşit gören anayasa yapmamız gerekir.” şeklinde konuştu.

Anayasa yapım sürecinde bir korku ve baskı ikliminin var olduğunu öne süren Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Atilla Kart da, “Anayasa yapım sürecinde ‘ben düşüncemi ifade edersem başıma bir iş gelir mi?’ diye korku ve baskı ikliminin egemen olduğunu görüyoruz. Bizler böyle bir dönemde toplumsal barışı sağlamak amacıyla insan haklarını egemen kılmak amacıyla demokrasiyi inşa etmek amacıyla buradayız. Halkın istediği kadar demokrasi ve anayasa diyoruz.” diye konuştu.