BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,59
ALTIN 2.385,36
HABER /  GÜNCEL

Kürtçe medeniyet dili değildir

Bülent Arınç'ın "Kürtçe medeniyet dili midir" sorusuyla başlayan tartışmalara Hollandalı Kürdolog Prof. Dr. Van Bruinessen de katıldı.

Abone ol

Hollandalı Kürdolog Prof.Dr. Martin Van Bruinessen, yasaklar nedeniyle Kürtçenin sadece evlerde konuşulduğunu hatırlatarak, "Kürt dili medeniyet dili değildir" dedi.

Kuzey Irak'ın Dohuk Kenti'nde bulunan Kadim Akademi Derneği tarafından düzenlenen Kürt Kültürü ve Düşüncesi Buluşmaları toplantısı Duhok Ünivesitesi'inde gerçekleştirildi. Türkiye'den Mardin Artuklu Üniversitesi'nin yeraldığı toplantıya Türkiye ve Irak'tan yazarlar da katıldı.

HOLLANDALI KÜRDOLOG'TAN ARINÇ'A DESTEK

Hollandalı Kürdolog Prof.Dr. Martin Van Bruinessen, 'Kürt Toplumunun Temel Belirleyenleri' üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Prof.Dr. Bruinessen konuşmasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Kürtçe medeniyet dili midir" sorusuyla başlayan tartışmaları hatırlatarak, "Bülent Arınç'a kısmen de olsa katılıyorum. Kürt dili medeniyet dili değildir. Kürtçe yasaklardan baskılardan dolayı her zaman sadece evlerde konuşulmuş. Medreselerde, okullarda ya Arapça ya da Türkçe konuşulmuş, bunun için de Kürtçe bir türlü medeniyet dili olamamıştı" dedi.

ORTAK TARİH VE HAFIZA YOK

Konuşmasında Kürtleri Kürt yapan unsurların ne dil, ne din olmadığını dikkat çeken Bruinessen, "Sorani, Kurmanci, Zazaki ve Goranice aralarındaki fark Almanca ve İngilizce arasındaki fark kadardır. En tipik Kürt dini Yezidiliktir. Yezidiliğe inananlar sadece Kürtlerdir. Ama Kürtler en çok İslamiyete, kısmen de olsa Hıristiyanlığa ve Yahudiliğe inanıyor. Bunun için Kürt'ü Kürt yapan ne din, ne de dil olamaz. Bunlar, tek başına birleştirici belirleyici değildir. Kürtleri Kürt yapan bence ortak etnik bir hayat, önemli bir faktördür. Kürtler arasında ortak bir tarih ve ortak bir hafıza gerekiyor. Kürt şuuru da çok önemlidir. Kendini Kürt gören Kürt'tür. Kürtçe konuşsa da bu topraklarda yaşasa da Kürt şuurunu taşımazsa, Kürt olamaz bence" dedi.

Prof.Dr. Bruinessen, bölgedeki aşiret yapılanmasının ise hiçbirinin yüzde 100 Kürt unsuru taşımadığını, aralarında Süryanilerin de Ermenilerin de Türklerin ve Arapların da bulunduğunu sözlerine ekledi.