BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Wikileaks'ın kurucusu tahliye edildi

Dünyayı sarsan belgeleri yayınlayan Wikileaks sitesinin kurucusu Assange tahliye edildi.

Abone ol

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın bilgilerini kamuoyuna açıklayan Wikileaks'ın kurucu Julian Assange çıkarıldığı mahkemece kefaletle serbest bırakıldı. Assange, İsveç'te bir kadına tecavüzden tutuklanmıştı.

İngiliz Yüksek Mahkemesi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange ile ilgili kefaletle serbest bırakılma kararını onayladı.

Yaklaşık bir buçuk saat süren temyiz duruşmasında yargıç, Westminster Asliye Hukuk Mahkemesinin önceki gün Assange'ın 200 bini mahkemede ödenmesi koşuluyla toplam 240 bin sterlin kefaletle şartlı tahliye kararını haklı buldu.

Kefalet parası 240 bin sterlin ödenmesinin yanı sıra Assange'ın şartlı tahliye koşulları arasında mahkemeye tebliğ ettiği adreste bulunması, belli saatler arasında sokağa çıkmaması, polise her gün bildirimde bulunması ve ayak bileğine elektronik kelepçe takılması yer alıyor.

Assange'ın kefalet parasının ödenmesiyle birlikte bugün serbest kalma ihtimali bulunuyor.

Wikileaks'in kurucusunun 11 Ocak 2011'de başlayacak hukuk sürecinde ise İsveç'e iadesi konusunun görüşülmeye başlanması bekleniyor.

Assange'a (39) yönelik suçlamaların Wikileaks'in yayımladığı belgelerle ilgili olmadığı söylense de, Assange'ın avukatları ve destekçileri İsveç'in suçlamalarının "siyasi" olduğunu savunuyor. İsveç, Assange'ı iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve iadesini istiyor.

Bu arada, İngiliz basını, Assange ile ilgili kararı temyize götüren tarafın sanılanın aksine İsveç makamları değil, İngiliz Savcılığı olduğunu belirtiyor.

AVUKAT STEPHENS: JULIAN'IN BUGÜN SERBEST BIRAKILMASINI BEKLİYORUZ

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın avukatı Mark Stephens, "Julian'ın bugün serbest bırakılmasını bekliyoruz. Hukuk ekibimiz bunun için elinden geleni yapıyor" dedi.

İngiliz Yüksek Mahkemesinde bugün yapılan temyiz duruşmasında, Assange'ın kefaletle serbest bırakılmasına ilişkin itirazlar reddedilerek, Wikileaks'in kurucusunun kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi.

Stephens, duruşmanın ardından mahkemenin önünde yaptığı açıklamada, mahkemeden çıkan karardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Bu gereksiz bir temyiz duruşmasıydı" dedi.

Assange'ın serbest bırakılması için gereken kefalet miktarını ve gerekli evrakları hazırlamaya çalıştıklarını söyleyen Stephens, "Julian'ın bugün serbest bırakılmasını bekliyoruz. Hukuk ekibimiz bunun için elinden geleni yapıyor. En kötü ihtimal işlemlerin gecikmesiyle Julian yarın serbest bırakılacaktır" diye konuştu.

Wikileaks'in kurucusunun serbest bırakılması için 240 bin sterlinin nakit olarak ödenmesi gerekiyor. Assange'ın şartlı tahliye koşulları arasında, mahkemeye tebliğ ettiği adreste bulunması, belli saatler arasında sokağa çıkmaması, polise her gün bildirimde bulunması ve ayak bileğine elektronik kelepçe takılması yer alıyor.

Julian Assange (39), 7 Aralıktan bu yana Londra'daki Wandsworth Cezaevinde tutuluyordu.

SÜREÇTE YAŞANAN GELİŞMELER

İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi, Assange'ın 200 bin sterlin kefaletle serbest bırakılmasına karar vermişti. İngiliz Yargıç Howard Riddle, tecavüz ve cinsel tacizle suçlanan Assange'ı, 11 Ocaktaki duruşmasına kadar koşullu olarak kefaletle salıverdi.Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın kefaletle serbest bırakıldrığı bildirildi. Bir sonraki duruşma 11 Ocak'ta görülecek. Assange, İsveç'te bir kadına tecavüzden tutuklanmıştı.

200 BİN STERLİN KEFALET

İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın 200 bin sterlin kefaletle şartlı tahliyesine karar vermişti.

Assange'ı bugün İngiltere'nin başkenti Londra'daki duruşmasında avukatları Mark Stephens ve Geoffrey Robertson savundu. Duruşmada avukatlar, Assange'ın kefaletle serbest bırakılmasını talep etmişti. Yargıç bu talebi kabul ederken, bir sonraki duruşmanın 11 Ocak 2011'de yapılmasına karar vermişti.

Yargıç ayrıca tahliye şartlarını belirledi. Buna göre, Assange'ın pasaportuna el konulacak, elektronik kelepçe takılacak ve polis gözetiminde olacak.

Assange yaklaşık iki haftadır Londra'daki Wandsworth cezaevinde tutuluyordu.

Julian Assange kurucusu olduğu Wikileaks'ın yayımladığı gizli belgeler nedeniyle yargılanmıyor. İsveç Assange'ı iki kadına tecavüz etmekle suçluyor ve kendisine iadesini talep ediyor. Assange ise iddiaları reddediyor ve İsveç'e iadesini önlemek için mücadele edeceğini söylüyor.