BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.430,01
HABER /  DÜNYA

Kerbela törenleri kana bulandı

Sistan-Belucistan eyaletinin Çabahar kentinde bulunan İmam Hüseyin Camisi, yas törenleri sırasında çifte intihar saldırısının hedefi oldu.

Abone ol

Sistan-Belucistan eyaletinin Çabahar kentinde bulunan İmam Hüseyin Camisi, yas törenleri sırasında çifte intihar saldırısının hedefi oldu. Saldırılarda ölenler arasında çok sayıda kadın ve çocuk da var.

İran'da, Kerbela şehitlerini anma törenleri kana bulandı. Ülkenin güneydoğusundaki Sistan-Belucistan eyaletinin Çabahar kentinde bulunan İmam Hüseyin Camii, yas törenleri sırasında çifte intihar saldırısının hedefi oldu. Saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 38 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Olayda 100'den fazla kişi de yaralandı. İran güvenlik yetkilileri, terör saldırısını planlayan ve gerçekleştirenlerin üç kişi olduğunu, bunlardan birincisinin polis tarafından saldırıdan önce yakalandığını, ikincisinin yaralı ele geçirildiğini belirtilirken, üçüncü kişinin ise halkın arasına karışarak üzerindeki bombaları patlattığını kaydetti. Saldırının sorumluluğunun İran'da Sünni azınlığa yönelik siyasî ve dinî baskılara karşı mücadele ettiğini savunan Cundullah örgütü üstlendi.İran hükümeti, örgütün El Kaide ile bağlantılı olduğunu savunuyor. Cundullah ise Sünni Hanefi mezhebine mensup Beluci halkının haklarını savunduğunu söylüyor. İran devletinin Belucilere karşı yaptığını iddia ettiği ayrımcılık ve baskılara son vermeyi amaçladığını ifade ediyor. Bugün, İran, Afganistan ve Pakistan'a dağılmış durumda toplam 8 milyon Beluci yaşadığı söyleniyor. İran'daki nüfusları ise 1,5-2 milyon kadar.