BIST 10.162
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.405,81
HABER /  EKONOMİ

Gençleri yatırıma nasıl teşvik etmeli?

Yarınımızın ümidi gençleri geleceğe yeterince hazırlayabiliyor muyuz? Özlem Denizmen bu soruya yanıt arıyor...

Abone ol

Paranın Güzin Ablası Özlem Denizmen yarınımız olan gençlerin şimdiden yatırıma teşvik edilmesini salık veriyor. Nasıl mı?

Konumuza girmeden önce Denizmen'in Çukurova Üniversitesi www.paradurumu.tv sitesinde kaleme aldığı izlenimlerinden başlayalım:

Herşey Çukurova Üniversitesi öğrencilerinden Armağan Postacı’nın bana ulaşıp davet etmesi ile başladı. (Evet e maillerimi önemsiyorum!) Atladım uçağa, gittim Adana’ya. Paris gibi romantik, Beyoğlu kadar eğlenceli, memleketimin misafirperverliğini, samimiyetini yansıtan bir şehir.

Çukurova Üniversitesine gelince, dünyada birçok üniversite de bulundum, eğitim aldım, bu kadar endamlı, büyük, ucu bucağı belli olmayan büyüklükte muhteşem manzaralı bir üniversite görmedim.

JCI (Junior Chamber of I….) yetkililerinin sıcak karşılamaları, üniversite yetkililerinin samimi sohbetleri, şahane bir atmosferdi. Ögrencilerin bana sorduklarından bahsedeceğim size, çok enteresan ve samimiydi. Önce Türkiye’nin ilk girişimcilik dersini veren Prof. Dr.
Nejat Erk ile girişimcilik üzerine derin bir fikir alışverişi yaptık. Tüm öğrencilerden daha genç bir hoca, içi kıpır kıpır..heyecan dolu.

SALONU KIRIP GEÇİREN CEVAP

Şimdi geldik işin püf noktasına. Özlem Hanım 'en zevkli bölüm' dediği sohbeti şöyle aktarıyor:

Sonra seminer salonuna geçtik, ben sunumumu yaptım, ve sonra esas zevkli bölüme geçtik SORU/CEVAP. Sorular çok iyiydi, aklımda kalan iki tanesi: ‘Özlem hanım 2 yıldır para biriktiriyorum” dedik bir öğrenci, büyük bir heyecanla bu paraları nasıl değerlendirdiğimi sorduğum “ANNEME VERİYORUM’demez mi, tüm salonu kırdı geçirdi gülmekten. Neden
dedim, ‘o da benim için saklıyor” diyerek içten bir açıklama yaptı. Samimiyetle itiraf etti..Türkiye’de gençlerimizi YATIRIM a teşvik etmeliyiz, daha genç yaştan nasıl alışırlarsa öyle gider.

Biliyorsunuz bireysel para yönetimi konuları, bütçe, birikim, yatırım bunların hepsi birer alışkanlık. ‘Özlem hanım, param olsun olsun..yani PARANIN YETERi nedir? Bir kişinin o kadar paralara ihtiyacı var mı? Nedir bu ihtiras insanlarda ki, herşeye sahip olma hissi, daha fazlasını isteme hissi?’ dedi bir öğrenci. Hak verdim ona, ama aynı zamanda açıkladım, her birimiz kar taneleri gibi farklı bireyleriz, farklı para geçmisimiz var, endişelerimiz, hırslarımız, isteklerimiz. Hem kendimizin para kimliğini tanımak, hem başkalarını yargılamadan empati kurmak (anlayış) çok önemli.