BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  GÜNCEL

Wikileaks iddiaları CHP'den çıkamaz!

AK Parti'nin Wikileaks belgeleriyle ilgili komplo iddiaları CHP'nin Wikileaks Komisyonu Başkanı Oyan'ın tepkisine neden oldu.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Dünyayı sarsan WikiLeaks belgeleriyle ilgili tartışmalar sürerken Türk siyasetçiler bir yandan da belgelere yansıyan iddiaların kimlerden sızdığını araştırıyor. AK Parti grubundan "O belgelerde sızan iftiraların dili, ana muhalefetin dili ile çok örtüşüyor” açıklaması gelirken bu yoruma yanıt gecikmedi.

CHP’nin kurduğu Wikileaks komisyonunun başkanı Prof. Dr. Oğuz Oyan belgelere Başbakan Erdoğan’la ilgili yansıyan “işkolik, mükemmeliyetçi” gibi ifadeleri hatırlatarak, “Başbakan’la ilgili övücü sözler söylememiz mümkün değil” yanıtı verdi.

İnternethaber’e konuşan Oyan’a kurdukları komisyonun çalışmalarını konuştuk. Wikileaks belgelerinin görmezden gelinemeyeceğini anlatan Oyan İsrail üzerine şüphe barındıran açıklamalara tepki gösterdi. Oyan şunları söyledi:

İSRAİL KOMPLOSU?

“Türkiye’nin ABD ilişkileri açısından da dış politika açısından da çok önemli belgeler. Bir çok ülkenin iç politikasını da etkiliyor. İsrail demek topu taca atmak, hedef saptırmak anlamına geliyor. Bunu söyleyenlerin elinde bir belge mi var ki söylüyor. İsrail karşıtlığı var ve bu tepkiyi kullanmak istiyorlar. Belgeleri tartışılır değerde göstermemek için İsrail komplosuna sığınılıyor. İsrail ne de olsa ajan, bunu tartışan CHP’de ajan algısı yaratmak istiyorlar. Ama bu öyle kolay açıklanacak bilgiler değil.”

ABD YAPMIŞ OLABİLİR İDDİASI

Oyan’ın bir itirazı da belgelerin ABD eliyle bilinçli olarak yayınlandığı yönündeki iddiaya oldu. Oyan, “Hiçbir hegomonik güç kendini özür dilemeye zorlayacak bir belge ifşaatını yapmaz” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın tepkisini, “Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir tepki verilmedi” diye eleştiren Oyan, “Bu belgelerin gerçek olmadığıyla ilgili bir problem yok. Başbakan ise muhalefet ve medyaya yükleniyor. Biz AKP yolsuzluklarını buradan öğrenmiyoruz ama bu sayede yeniden gündeme geliyor ve tartışılıyor. Yolsuzlukla içli dışlı bir hükümet. Başbakan hakkında bir sürü fezleke var. Bizim görevimiz yasama ve denetleme. Biz de kurduğumuz yapı ile izleme faaliyeti yürüteceğiz" dedi.