BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.430,89
HABER /  GÜNCEL

Virüsten kurtulmanın beleş yolu

Internet kullanan herkesin ortak kabusu virusler, trojanlar, wormlar veya (hacker) bilgisayar fareleri. Peki hic para odemeden bu kabustan kurtulmanın yolları neler?

Abone ol

Bilgisayarinizi ve kendinizi ucretsiz koruyun

Bilgisayar ve internet dunyasindaki hizli gelişim ve degişim herkesin başını döndürdüğü gibi bir çok kötü niyetli insanin da iştahını kabartıyor. Hemen hergün yeni bir virusün çıktığı ya da bilgisayarımıza dışardan yapılan bir saldırıya maruz kaldigımız veya kalabilecegimiz internet dunyasında acaba hem bilgisayarimizi hem de kendimizi yeterince koruyabiliyor muyuz?

Bilgisayarların evimize girdiği gunden beri adeta ailenin bir bireyi oldugu günümüzde hemen her işimizi internet ortaminda halletmemiz mumkün. Bu yüzden adeta ailemizin kara kutusu, hemen hemen her sirrimizi bilen bilgisayarlarımızı ve dolayısıyla da kendimizi nasıl koruyacağız?

Aslında bu is artık günümüzde hiç de sanıldığı kadar zor değil... Internet kullanıcılarının kabusu virusler, trojanlar, wormlar veya bilgisayar farelerinden (hacker) bilgisayarimizda yapacagimiz ufak ayarlamalarla kurtulmamız mümkün.

Öncelikle bilgisayarınıza bir firewall kurmalısınız, ikinci olarak da surekli güncellenen bir antivirus programına sahip olmalı ve de bilgisayarınızın işletim sistemini duzenli olarak güncellemelisiniz...

Birinci ve son şıklari yapmak Windows kullanıcıları için cok basit çünkü bu teknik destek bilgisayarınızda zaten verilmekte size düşen sadece bunları aktif hale dönüştürmek. Ancak surekli ve duzenli olarak güncellenen bir anti-virus programına sahip olabilmek için çeşitli şirketler tarafindan hazırlanan programlara ücret ödememiz gerekiyor ve bu da ülkemizdeki birçok internet kullanıcısını çeşitli yollara itiyor.

Kimimiz bazı antivirus programlarının korsan versiyonlarını bulup yüklerken bilgisayarımıza, kimimiz de bilgisayarlarımızı anti-virus programından yoksun kullanıyor. Ve aslında bilerek veya bilmeyerek kendimize ait tüm sırları kötü niyetli insanlara adeta ifşa ediyoruz...

Aslında ufak bir yatırımla internet dunysında başımıza gelebilecek her türlü felaketi büyük oranda azaltmak mümkün. Ancak internet dünyasındaki sıkı rekabet yine biz kullanıcıların derdine çare oluyor.

İste üçretsiz olarak internet kullanıcılarının hizmetine sunulan bazı anti-virus programlari şunlar: Computer Associates tarafindan hazirlanan ve her türlu virus, worm, trojan tehdidini püskürten yazılımı 12 aylık periyod için ücretsiz olarak http://www.my-etrust.com/microsoft/ adresinden indirilebilir.

Microsoft tarafindan da tavsiye edilen bu programla 12 ay için rahat bir nefes almanız mümkün. Eger bunu istemiyorum diyorsanız, F-Secure tarafindan hazırlanmış F-Secure Anti-virus yazılımını da kullanmanız mümkün. F-secure 6 ay sureyle bilgisayarınızı ücretsiz olarak korumanıza imkan veriyor. Bu programida http://www.f-secure.com/protectyourpc/ adresinden ücretsiz olarak bilgisayariniza yükleyebilirsiniz.

Diğer pahalı yazılım programlarıyla tamamen aynı görevi yapan ve sürekli olarak güncellenen bu programlarla hem siz hem de bilgisayarınız rahat bir nefes alabilir.

Ancak yine ben bunları istemiyorum diyorsanız bu sefer de 3 ay boyunca ücretsiz kullanabileceginiz programlar da mevcut. Mesela McAfee bunlardan birisi.

McAfee`nin programını http://us.mcafee.com/root/landingpages/default.asp?lpname=ms_vso&cid=8448 adresinden veya TrendMicro tarafindan geliştirilen Trend Micro PC-cillin Internet Security programini yine 3 aylık bir periyod icin ttp://www.trendmicro.com/offers/ms-wsc/english.asp
adresinden bilgisayarınıza ucretsiz yükleyebilirsiniz.

Haber: Kürşad Atagün

ani