BIST 10.005
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.431,67
HABER /  GÜNCEL

Öldükten sonra sigortalı yapıldılar

Bursa'da mesaiye kaldıkları fabrikada çıkan yangında yaşamını yitiriren 5 genç kızdan sigortası bulunmayan ikisi, öldükten 4 gün sonra sigortalı yaptırıldı.

Abone ol

İşe giriş tarihleri 2 Aralık 2005 olarak gösterilen işçilerin sigorta bildirgelerine, gazetelerde çıkan haberlerden kesilen fotoğraflarının renkli fotokopisi yapıştırıldı. Bu duruma tepki gösteren aileleri, “Bu yapılan ölüye saygısızlıktır” dedi.

Bursa’nın Merkez Osmangazi İlçesine Bağlı Yaylacık Köyü’nde bulunan Lokman Özay’a ait tekstil fabrikasında, 29 Aralık 2005 günü saat 02.00 sıralarında çıkan yangıda, mesaiye kalan on işçiden Sadife Düdeş (18), Ayşe Denizdalan (15), Gülden Çiçek (21), Necla Özveren (27) ve Sevgi Sesli (32) yaşamlarını yitirmişti.

Yangın sırasında fabrikada bulunan beş kadın ise dışarı çıkarak kurtulmayı başarmıştı. Ölenlerden sigortaları bulunmayan Sadife Düdeş ile Ayşe Denizdalan’ın sigorta bildirgeleri, 2 Ocak 2006 günü Bursa SSK Bölge Müdürlüğü’ne teslim edildi. İşe giriş tarihleri 2 Aralık 2005 olarak gösterilen talihsiz işçilerin bildirgelerine, yangın sonrası gazetelerde çıkan fotoğraflarının renkli fotokopiyle çoğaltılanları yapıştırıldı.

“16 AYDIR ÇALIŞIYORDU”

Toprağa verildikten dört gün sonra 1176 evrak ve 1601200600132 sigorta sicil numarasıyla SSK'lı olan Sadife Düdüş’ün annesi Zarife Düdeş, “Kızım ve arkadaşları önlem alınmadan çalıştırılıyordu. Tüm ısrarımıza rağmen 16 aydır fabrikada çalışan kızımı sigortalı yapmadılar. Ancak yangından sonra sigortalı gösterdiler. Bu yapılan ölüye saygısızlıktır. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız” dedi

Sigorta evrakları birlikte verilen yangın kurbanlarından Ayşe Denizdalan da 1175 evrak ve 1601200600131 sigorta sicil numarası'yla SSK'ya kaydedildi. Gerçeği gazetecilerden öğrenen Denizdalan’ın babası Refik Denizdalan, “İşveren bir yıldır çalışan kızımı yaşı küçük olduğu için sigortalı yapmadı. Tüm ısrarımıza rağmen bunu başaramadık. İnsanın sigortalı olması için yangında ölmesi mi gerekiyor” diye konuştu.

SSK yetkilileri, bu tür olaylarda suçlu olduğu anlaşılan işverenlere her bir kişi için en fazla iki asgari ücret tutarında ceza yazdıklarını belirtti. Yetkililer, bu kişilerin ölümleri halinde ise davayı savcılığın sürdürdüğünü açıkladı.

Kaynak: www.milliyet.com.tr