BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.431,26
HABER /  GÜNCEL

Veysel Kösele kimdir YAŞ 2017 kararları komutan olamadı!

Veysel Kösele kimdir? YAŞ kararları öncesi yeni Deniz Kuvvetleri Komutanı olması beklenen ancak olamayan Oramiral Veysel Kösele İzmir Askeri Casusluk davası kumpasında hapis cezasıyla yargılanmıştı.

Abone ol

2016’daki YAŞ toplantısında görev süresi uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da bu yıl emekli oluyor. Yerine Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin getirilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak beklenen olmadı. Deniz Kuvvetleri'ne daha düşük rütbesi olan Koramiral Adnan Özbal atandı. Peki 2017 YAŞ kararlarında adı yeni Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için anılan Veysel Kösele kimdir, aslen nerelidir? 

VEYSEL KÖSELE FETÖ KUMPASINDAN YARGILANDI

Veysel Kösele, 14 Eylül 2012'de Askeri Casusluk soruşturmasına bakan İzmir Ağır Ceza Mahkemesi'nin tutuklanmasına karar verdiği sanıklardan biriydi. Dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı olan Koramiral Kösele için belirtilen suç, üniversite öğrencisi iki genç kıza askeri sırları vermekti. Kösele, 357 sanıklı davada, 6 yıl hapis istemiyle yargılandıktan sonra diğer sanıklar gibi beraat etti.

15 TEMMUZ'DA REHİN ALINAN ASKERLERDEN BİRİYDİ

Veysel Kösele 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeci askerler tarafından rehin alınan isimler arasındaydı. 

Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele 15 Temmuz akşamı Fenerbahçe Orduevi’nde bulunuyordu. İki tankın orduevine doğru gelmekte olduğunu öğrenen Oramiral Kösele, emir subayıyla iskeledeki makam botuna binerek denize açıldı. Oramiral Kösele ile emir subayı bölgeye en yakın konumdaki TCG Yavuz Firkateyni’ne ulaşmayı hedeflerken, Aksaz Üssü’ndeki Gelibolu Firkateyni, Gölcük’teki Fatih Firkateyni ve Büyükada Korveti’nin komutanlarını arayıp, “Benim ağzımdan duymadığınız hiçbir emri uygulamayacaksınız” dedi. Oramiral Kösele TCG Yavuz Firkateyni’ne çıktığında geminin FETÖ/PDY’ci birinci ve ikinci komutanları tarafından derdest edildi.

GEMİLER HAREKETE GEÇTİ

Aynı dakikalarda Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’nda çatışma çıktı. Harp Filosu Komutanı Tümamiral İskender Yıldırım’ı etkisiz hale getiren 3 yardımcısı Donanma Harekât Merkezi’ni ele geçirdi. Tüm gemilere hareket emri verildi. Poyraz Limanı’na demirli bulunan 6 firkateyn 1 korvet ile 4 hücumbot darbecilerden gelen emri uygulamaya koydu.