BIST 10.182
DOLAR 32,36
EURO 34,62
ALTIN 2.380,30
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Vestelden Avrupada bir ilk

Zorlu Grubu bünyesindeki Vestel, Türkiye'nin ilk dizüstü bilgisayarını üretmeye başladı.

Abone ol

Vestel Avrupa'nın ilk laptop fabrikasını kurdu
Zorlu Grubu bünyesindeki Vestel, Türkiye'nin ilk dizüstü bilgisayarını üretmeye başladı. Intel 'World Ahead Programı''nın tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, Avrupa'daki ilk ve tek laptop fabrikasını Manisa'daki Vestel City bünyesinde kurduklarını belirterek, ilk ihracatlarını da Polonya'ya yaptıklarını açıkladı.

Intel'in desteğiyle oluşturulan üretim merkezinde, işlemci ve birkaç küçük parça dışında, ana kart da dahil dizüstü bilgisayarı oluşturan her şeyi ürettiklerini ifade eden Yüngül, 'Yeni Intel Core 2 Duo bizim mühendislerimizin çalışmaları ile ortaya çıkacak. Polonya'ya şimdiden 8 bin laptop sattık' dedi. Fiyat avantajı yerine hızlı servis ve kişiye özel üretimlerle ön plana çıkacaklarını söyleyen Yüngül, 'Dizüstü bilgisayarlarda fiyatlar altın ve bakır gibi madenlerde olduğu gibi her yerde aynıdır. Biz uzun garanti süresi ve hızlı servis ile dünya rekoru kırmayı planlıyoruz. Laptop üretimini müşterinin taleplerine göre düzenleyeceğiz. Fabrikada terzilik yapacağız. Saat avantajı ile öne çıkacağız, böylece bilgisayarı bozulan problem yaşamayacak' dedi.

EĞİTİME KATKI

Intel'in World Ahead programı'nın Türkiye ayağını hayata geçirmek üzere Türkiye'ye gelen Intel CEO'su Paul Otellini de bilgisayar kullanımının yaygınlaşması için 5 yılda Türkiye dahil tüm dünyada 1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı. Intel'in bilgisayar okuryazarlığını artırmak amacıyla 5 yılda 500 bin öğretmene eğitim vereceğini ve okullara 8 bin bilgisayarın bağışlayacağını söyleyen Otellini, '350 merkez oluşturuyoruz, buralarda 160 bin öğrenciye ulaşılacak. Batı Avrupa ülkelerinde PC kullanma oranı yüzde 63, Türkiye'de ise sadece yüzde 11. Türkiye'de teknolojiyi, internet erişimini ve bilgisayar eğitimini herkes için erişilebilir kılmalıyız' dedi.