BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Vergi kaçırmanın bin bir yolu

Türkiye çapında gerçekleştirilen vergi incelemelerinde mükelleflerin ilginç vergi kaçırma tekniklerine çok şaşıracaksınız.

Abone ol

Türkiye çapında gerçekleştirilen vergi incelemelerinde mükelleflerin çok değişik vergi kaçırma tekniklerine başvurduğu belirlendi. Bazı firmaların ihracat gelirlerini çalıştırdıkları işçiler adına bankalarda açtırdıkları hesaplara aktarttığı anlaşılırken, bazı şirketlerin de satış gelirlerini vergi cennetlerine transfer ederek gizlediği saptandı.

Hasılatını gizlemek için kurduğu paravan şirketlerin POS makinelerini kullanan da var, daha az vergi ödemek için kurulan pazarlama şirketlerine emsal bedelin altında satış gösteren de. Satışların kaydedilmemesi ya da ihracat bedellerinin işçilerin banka hesaplarına yatırılması da en çok kullanılan yöntemler arasında yer aldı.

Gelirler Kontrolörleri'nin gerçekleştirdiği bazı vergi incelemeleri ve başvurulan ilginç  vergi kaçırma yöntemlerine örnekler:

- Maden üreticisi büyük bir şirket, yurtdışına yaptığı satışlardan elde ettiği kazancı, vergi cenneti ülkelerin sağladığı imkânları kullanarak gizledi. Şirket, öncelikle vergi cenneti Virgin Adaları'nda yeni bir şirket kurdu. Mermer ihracatını da yurtdışındaki gerçek alıcı yerine vergi cennetinde mukim firma adına düşük bedelle faturalandırdı. Ancak mallar nihai alıcıya gönderildi. Vergi cennetinde kurulan firma ise mallar için nihai alıcıya gerçek satış bedeli üzerinden fatura düzenledi. Satış kârının önemli bir kısmı, vergi yükü sıfır ya da sıfıra yakın vergi cenneti ülkeye transfer edilerek, Türkiye'de vergiye tâbi tutulan kazanç tutarı azaltıldı.

BEDEL İŞÇİYE AKTARILDI

- Bir büyük firma, mermer ocağından çıkarılarak işlediği mermeri yurtdışına ihraç etti. İncelemeler sırasında, bu firmada çalışan bazı işçilerin banka hesaplarına bakıldı. Hesaplara sık sık Çin'den yüksek tutarlarda para transfer edildiği görüldü. Firmanın Çin'e yaptığı mermer ihracatının satış bedellerinin çok büyük kısmının işçiler adına bankalarda açılan hesaplara aktarıldığı, bu şekilde vergisiz kazanç elde edildiği anlaşıldı.

- Yağ üreticisi bir şirket, dönem sonunda yaptığı değerleme işlemi sırasında banka kredi borçlarına ilişkin oluşan lehte kur farklarını gelir yazmadı, bunun yerine dönem sonu stoklarının değerini aynı tutarda azalttı. Bu şekilde bir yandan cari yılın vergiye tabi kazancı eksik beyan edilirken, diğer taraftan sonraki yıla devreden stokların değeri yanlış belirlendi.

- Alkollü içecek sektöründeki bazı imalatçı firmalar, Özel Tüketim Vergisi kaybına neden oldu.Bazı alkollü içki imalatçıları, nisbi oranda vergiye tabi ilk teslim bedelini düşük tutmak ve buna bağlı olarak daha az ÖTV ödemek için ürettikleri ürünleri, kendi kurmuş oldukları pazarlama firmalarına emsal bedelin altında fiyattan satış gösterdi. Bu şekilde olması gerekenden daha az ÖTV ödenirken, hem grubun toplam kârı arttı, hem de fiyat avantajı elde edilerek, haksız rekabete sebep olundu.