BIST 10.240
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.394,22
HABER /  DÜNYA

Verem hastasıyla aynı ortamdaysanız risk altındasınız

Uzmanlar, verem hastası ile uzun süre aynı ortamda bulunan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşlarının risk altında olduğunu söyledi. <br...

Abone ol

Uzmanlar, verem hastası ile uzun süre aynı ortamda bulunan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşlarının risk altında olduğunu söyledi.
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, 67. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası sebebiyle toplum sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri hekimlerine ve sağlık personeli ile vatandaşlara yönelik panel düzenlendi. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görevli Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Tülay Keskin, dünya nüfusunun 3’te birinin verem mikrobu ile karşılaştığını söyledi. Keskin, bu mikropla karşılaşan ortalama her 10 kişiden birinde verem hastalığının görülebileceğini söyledi. Veremle savaşta hasta, hasta yakınları, doktorlar ve ilgili devlet kurumlarının işbirliğinin önemli olduğunu açıklayan Keskin, “Verem hastalığının tedavisi mümkündür. Ancak tedavinin yarım bırakılmaması ya da ilaçların düzgün kullanılması gerekir. Eğer bunlar yapılmazsa hastalık ilerler. Sonuçta bu hastalık, bulaşıcı ve öldürücüdür” dedi.

"HASTA İLE AYNI ORTAMDA BULUNANLAR RİSK ALTINDA"
Tülay Keskin, bulaşma açısından en riskli kişilerin hasta ile uzun süre aynı ortamda bulunan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşları olduğunu söyledi. Keskin, “Bunun dışında şeker, kronik böbrek hastalığı, HIV enfeksiyonu, organ nakli, ilaç ve alkol bağımlılığı, ağır beslenme bozukluğu, 5 yaşın altındaki çocuklar, bebekler, yaşlılar, huzur evlerinde, ceza evlerinde kalanlar, evsizler, mülteciler, göçmenler de yüksek risk gruplarını oluşturur” diye konuştu.
Panel sonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilköğretim öğrencileri arasında düzenlenen "Verem" konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
(İHA)