BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Venezuela: Muhalefet lideri Capriles seçimlerde aday

Venezula'da muhalefetin lideri Henrique Capriles, 14 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı.

Abone ol

Venezula'da muhalefetin lideri Henrique Capriles 14 Nisan'da yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı.

Televizyonda yayımlanan konuşmasında Capriles, iktidardaki Birleşik Sosyalist Partisi PSUV'u Hugo Chavez'in ölümünü kullanmakla suçladı.

Chavez iki yıldır kansere karşı verdiği mücadeleyi kaybederek 5 Mart'ta öldü.

Capriles, Chavez'in halef olarak belirlediği ve onun yerine vekaleten görev alan Nicolas Maduro'nun karşısında adaylığını koyuyor.

Capriles'in ardından televizyona çıkan Maduro ise onu "faşist"likle suçladı.

Muhalefet, anayasaya göre seçimler sonuçlanıncaya kadar cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten Meclis Başkanı Diosdado Cabello'nun devralması gerektiğini iddia ederek Maduro için Cuma günü yapılan yemin törenine katılmadı.

Muhalif Demokratik Birlik Koalisyonu MUD'un adayı olan Capriles, PSUV'u anayasayı ihlal etmekle suçladı.

Mücadelesinin cumhurbaşkanlığı için değil, Venezuela'nın ilerlemesi için olduğunu belirten Capriles, Maduro'yu iktidar düşkünü olmakla ve iktidarı kaybetmekten korkmakla suçlayarak "Mücadele edeceğim. Nicolas, yapabiliyorsan beni aldığın oylarla yen" dedi.

Miranda eyaleti valisi olarak görev yapan 40 yaşındaki Capriles avukatlık eğitimi aldı. Politikalarını "merkez" ve "hümanist" olarak tanımlıyor.

Pazar günü yaptığı televizyon konuşmasında Nicolas Maduro, Capriles'i nefret kışkırtıcılığı yapmak ve Chavez'in imajını küçük düşürme yoluyla şiddeti körüklemekle suçladı.

Maduro, Chavez'in cenazesinin 19 yüzyıl Güney Amerika devrimci lideri Simon Bolivar ile yanyana konulmasını sağlamak için Salı günü parlamentoyu anayasada değişikliş yapmaya çağıracağını açıkladı.

Maduro ve Capriles'in bugün adaylıklarını resmen bildirmesi gerekiyor.

Maduro ile Chavez'in dostluğu 1992'de Chavez'in darbe girişimi nedeniyle tutuklandığı dönem başlamış.

Eskiden otobüs şoförü olan Maduro, Chavez'in serbest bırakılması için kampanya yürütmüş.

Chavez'in bıraktığı yerden yola devam edeceğini belirten Maduro bu işin zorluğunu ise Cumartesi günü yaptığı konuşmada, "Zeka, karizma, tarihsel güç, liderlik kapasitesi ve komutanımızın manevi yüceliği bakımından konuşacak olursak ben Chavez değilim" sözleriyle ifade etti.

Hugo Chavez'in cenazesini başkent Caracas'ta katafalkta tutulduğu askeri akademide .

Maduro, Chavez'in cesedinin "Lenin ve Mao Zedung gibi" mumyalanacağını açıkladı.