BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Rusya: Ölü avukatın duruşması ertelendi

Rusya'da vergi kaçakçılığı suçlamasıyla yargılanırken 2009'da gözaltında ölen avukat Sergey Magnitski'nin duruşması 22 Mart'a ertelendi. Magnitski'nin ülke tarihinde yargılanan ilk ölü olduğu belirtiliyor.

Abone ol

Rusya'da vergi kaçakçılığı suçlamasıyla yargılanırken 2009'da gözaltında ölen avukat Sergey Magnitski'nin duruşması ertelendi.

Avrupa Parlamentosu ve Amerika Birleşik Devletleri, Rus hukuk tarihinde ilk kez bir ölünün yargılanması kararına sert tepki göstermişti.

Magnitski, Rus İçişleri Bakanlığı yetkililerinin merkezi Londra'da bulunan Hermitage Capital adlı sermaye şirketini kullanarak sahte beyannamelerle zimmetlerine 230 milyon dolar geçirdiğini söyledikten sonra gözaltına alınmıştı.

Sergey Magnitski, hukuk danışmanlığını yaptığı bu şirketin 17,4 vergi kaçırmasına yardımcı olduğu iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

Ancak Rusya Cumhurbaşkanlığı Konseyi İnsan Hakları Konseyi'nin yaptığı araştırmada, Magnitski'nin hapishanede ağır şekilde dövüldüğü ve tedavi edilmediği sonucuna varıldı.

Sovyetler Birliği döneminde de öldükten sonra hiç kimsenin yargılanmadığı belirtiliyor.

Fakat Yüksek Mahkeme, polisin soruşturmayı sürdürmesine onay vermişti.

Bugünkü duruşma savunmaya zaman tanımak için 22 Mart'a ertelendi.

Magnitski'nin avukatları ve ailesi, davanın siyasi olduğunu söyleyerek geçen haftaki ön duruşmaya katılmamıştı.

'Bu sirke ortak olmam'


Sergey Magnitski'nin annesi Natalya Magnitskaya, Reuters ajansına "Ölü bir insanı yargılamak insani bir şey değil. Bu sirkte yer alırsam suç ortağı olurum" dedi.

Avrupa Parlamentosu da duruşmanın ulusal yasalara ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunarak "Bu, Rus ceza adaleti sisteminin doğru işlemediğinin kanıtı" demişti.

Polis geçen yıl Magnitski hakkındaki soruşturmayı yeniden açmış ve yakınlarına Magnitski'nin adını temize çıkarma fırsatı vereceğini öne sürmüştü.

Davada Magnistki'yi işe alan Hermitage Capital'in Genel Müdürü Bill Browder da gıyabında yargılanıyor.

Geçen yıl, Magnitski'nin ölümünde ihmalle suçlanan hapishane doktoru Dimitri Kratov mahkemede aklanmıştı.

Bu dava ABD ile Rusya arasında gerginliğe neden oldu.

ABD, geçen yıl Magnitski'nin ölümünden sorumlu tuttuğu kişileri kara listeye aldı.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin de buna misilleme olarak Amerikan vatandaşlarının Rus çocuklarını evlat edinmesini yasaklayan bir kararname çıkardı.