BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,70
ALTIN 2.436,57
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Veli özel okuldan kaçıyor

Özel okullara yapılan zamlar velileri tedirgin ediyor. Bir çok veli öğrencilerini okuldan alıyor.

Abone ol

Özel okullara yapılan zamlar velileri tedirgin ediyor. Bir çok veli öğrencilerini okuldan alıyor.

Yazar   : Abbas Güçlü
Kaynak: Milliyet

Hemen her gün çok sayıda özel okul velisi arıyor. "Bu masrafa artık katlanmamız mümkün değil. Çocuklarımızı devlet okullarına almaktan başka çaremiz kalmadı. Siz ne diyorsunuz?" diye soruyorlar.

Cevabı zor bir soru. Bu yüzden son kararı yine kendilerine bırakıyoruz. Ama şu soruların cevabını bulduktan sonra karar vermelerini öneriyoruz:

Her şeyden önce, çocuklarınızın özel okullarda aldıkları eğitimin, verdiğiniz paraya değdiğine inanıyor musunuz?

Bugüne kadar özel okullara ne kadar para harcadınız? Daha ne kadar harcayacaksınız? Bu yükü rahatlıkla kaldırabiliyor musunuz?
Çocuğunuzu, anadolu liselerinde ya da fen liselerinde öğrenim görenlerle kıyasladığınızda arada olumlu ya da olumsuz yönde farklılıklar görebiliyor musunuz?

OKS ya da ÖSS'ye hazırlık dönemi geldiğinde, bulunduğunuz özel okul, yeterli donanımı sağlayacak mı? Yoksa tüm hazırlıklar dershanede mi gerçekleşecek?

Yabancı dil düzeyi ne durumda? Üç beş yılın sonunda yabancı yayınları rahatlıkla okuyabiliyor mu? Yabancı filmleri anlayabiliyor mu? Yabancılarla her konuda rahatlıkla konuşabiliyor mu?

Çocuğunuzun öğrenim gördüğü okuldan mezun olanların OKS ve ÖSS'deki başarı durumu ne? Kazananlar nereleri kazanmış? Kazanamayanlar kaç puanda kalmış?

Birkaç yıl içerisinde bir müzik aleti çalma noktasına geldi mi? Herhangi bir spor dalında düzenli olarak aktivitelere katılıyor mu?.

Kendine güveni ne düzeyde? Akademik yönden kendini yeterli buluyor mu? Çıtası yükseklerde mi?

Dışa dönük mü?

Bol bol kitap okuyor, spor yapıyor, sosyal etkinliklere katılıyor ve bu arada derslerinde de yüksek başarı elde edebiliyor mu?

Okuldaki ve evdeki düzeni nasıl? Kendi kendine yetebiliyor mu?

Eğer yukarıdaki soruların cevabı genelde olumsuz ise çocuğunuzu özel okulda daha fazla tutmanız elbette mantıklı değil. Ama eğer yüzde 50'sine bile evet diyorsanız, yoluna devam etsin. Çünkü çocuklarınıza bırakacağınız en iyi miras eğitimdir.

Ama değmeli. Pek çok ailenin, çocuklarına iyilik olsun derken en büyük kötülüğü yaptığına çok şahit olduk.

Her özel okul çok iyi olmadığı gibi, her özel okul da kötü değil. Bu konuda en iyi ölçü son sınıfa gelen öğrenciler ve mezunlardır. Onlarla konuşmadan karar vermemelisiniz...

En iyi okul teraneleri
Okullarda kayıt dönemi başladı ya, yine her kafadan bir ses çıkıyor. Listeler yayımlanıyor, ilanlar veriliyor, seminerler düzenleniyor. En iyi okullar, en başarılı okullar, en seçkin okullar onlarmış. Mış diyorum çünkü yapılan değerlendirmelerin hiçbiri sağlıklı değil.

Üniversiteye girişte, yerleşen öğrenciye göre yapılan listeler çok yanlış, çünkü, bazı okullar bunu bildikleri için tabela okullar kurup çok az öğrenci mezun ederek onları da iyi kötü demeden tümüyle üniversiteye yerleştirip, "Bakın işte yüzde 100 başarı" diyorlar. Bu sizi yanıltmamalı. Önemli olan okulların ağırlıklı ÖSS puanı. Bu mantığa göre, ilk bine girdiği halde tek tercih yaptığı için açıkta kalan başarısız, 150 bininci olup son tercihine giren başarılı. Böyle saçmalık olmaz.

Pek çok dershane ve okul, başarı düzeylerini yüksek göstermek için, öğrencileri çok fazla istemedikleri öğrenim kurumlarına da yönlendirebiliyorlar. Sakın bu tuzağa düşmeyin...

Okul başarısında sadece akademik başarının yetmediğini, sosyal donanımın da gerekli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Türkiye'nin en iyileri olarak bilinen ve gerçekten de öyle olan okullar, yayımlanan listelerde yer almıyorlar. Ama onların o listelerde olmamaları, en iyi oldukları gerçeğini değiştirmez.

Özetin özeti: Okul seçerken telkinlere, ilanlara, söylenenlere değil, sağduyunuza ve kendi araştırmalarınıza güvenin. Çünkü bir servet ödeyecek olan sizsiniz!..