BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,70
ALTIN 2.527,95
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Velev ki orada düşürüldü

Arınç düşürülen F-4 jeti için Taraf’ın sorusuna muğlak bir mesafede. cevap verdi: Bize göre düştüğü yer belli. Aksi haklı kılar mı

Abone ol

Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Türk jetinin Suriye hava sahası içinde düşürüldüğü yönündeki iddialar üzerine konuştu.

Taraf’ın, “Türk uçağının daha önce hükümet tarafından savunulduğunun aksine Suriye hava sahasında düşürüldüğüne ilişkin haberler yayımlandı. Geçen süre sonunda Türk uçağı Suriye hava sahasında mı, uluslararası sularda mı düşürülmüştür. Uçağın nerede ve nasıl düşürüldüğüne dair net bir açıklama yapabilir misiniz” şeklindeki sorusu üzerine Arınç, şunları söyledi:

ASKER HÜKÜMETİ YANILTMADI

“Düşürülen uçağımızla lgili olarak bundan önceki Bakanlar Kurulu toplantısını takiben ayrıntılı bilgi vermiştim. Özellikle Fenix firmasıyla bizim İnebolu gemimizin yaptığı araştırmalarda 40 civarında parça bulundu. 9 tanesi olmazsa olmaz. Bunlar içinde motorlar, radarlar vardı. Bunların her birinin ilgili birimlerde teknik incelemeye tabi tutulduğunu ifade etmiştim. O günden bu yana özellikle bazı gazetelerde, iki şey söylenip yazılıyor; Bir TSK hükümeti yanılttı, en masumane tabiriyle. Böyle bir şey kesinlikle sözkonusu değil. TSK’yı temsilen yapılan açıklamanın yanında Sayın Başbakan ve hükümetimiz de öyle bir şey olmadığını ifade ediyor.”

BİZE GÖRE DÜŞÜRÜLEN YER BELLİ

Arınç, uçağın nerede düşürüldüğüyle ilgili olarak kesin bilgi vermezken, “Bizim elimizdeki bilgilerin aksini kanıtlayacak hiç bir belge veya bilgi yok” dedi.

İddiaların herhangi bir resmî rapor veya belgeye dayanmadığını ifade eden Arınç, “Bize göre düşürülen yer bellidir” diye konuştu.

Bu konuda katkı sağlayacak üçüncü ülkelerin kayıtlarını da elde etmeye çalıştıklarını belirten Arınç, şöyle konuştu: “Uçağımız Suriye hava sahasında düşürülmüş olsaydı bu Suriye’yi haklı göstermek için yeterli miydi? Hava sahası ihlali her ülkede olabilmektedir. Jet uçaklarının hızları düşünüldüğünde, Suriye, Rusya, Yunanistan veya bizim onların hava sahasını ihlalimiz her zaman söz konusu olabilir. Önce yapılacak olan ikaz etmek, sonra onun arkasından bir başka uçağı göndermek ve en sonunda düşürmektir. Bunların hiçbiri olmadan uçağımızın düşürülmesini haklı kabul etmek mümkün müdür? Senaryo getirenlerin buna da cevap getirmeleri gerekir.”

SELİM AY'IN ATAMASI İÇİN SÖYLEYECEK BİR ŞEYİM YOK

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, daha önce “Özensiz bir atama, etik olmamıştır” diyerek, İçişleri Bakanı tarafından görevden alınabileceğini belirttiği, işkence suçundan mahkûm Polis Şefi Sedat Selim Ay’ın, Terörle Mücadeleden Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığı’na atanmasıyla ilgili, “ekleyecek bir sözünün olmadığını” söyledi. Arınç, Taraf muhabirinin, konuyla ilgili sorusu üzerine şunları söyledi: “Bir memurun tayini ile ilgili bir soruyu, atanmış olmasından doğru mu yanlış mı çıkarma konusunu Bakanlar Kurulu gündemine almak doğru değil. Geçtiğimiz gün bir iftarda, gazete-tv’lerin Ankara temsilcileriyle yaptığım konuşmalar gazetelerde yayınlandı. Onların üstüne bir şey koymak niyetinde değilim.”