BIST 10.167
DOLAR 32,39
EURO 34,72
ALTIN 2.400,38
HABER /  EKONOMİ

Gıda krizi kapıda, G-20 acil toplanıyor

G-20 ülkeleri, gıda fiyatlarındaki yükseliş karşısında ortak tavır için acil toplantı planlıyor...

Abone ol

G-20 ülkeleri, kuraklık ve azalan üretim nedeniyle sürekli artan gıda fiyatlarına karşı acil toplanma kararı aldıFinancial Times'ın görüşmeler konusunda bilgisi bulunan yetkililere dayandırdığı habere göre G-20 yetkilileri, 27 Ağustos haftasında telekonferans düzenleyerek, eylül sonu veya ekim başında yapılabilecek toplantıyı görüşecekler. ABD Tarım Bakanlığı cuma günü ülkede yaşanan kuraklığına bağlı olarak ABD'nin mısır ve soya fasulyesi üretiminin beklenenin üzerinde azaldığını açıklamış, mısır ve soya fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

TEHLİKE ÇOK BÜYÜK

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan küresel gıda fiyatları endeksi ise son üç aydaki düşüşün ardından temmuzda yeniden yükseldi. Geçen hafta açıklanan veriye göre endeks temmuzda hazirana göre 12 puanlık artışla 213 puana yükseldi. FAO'ya göre endeksteki yükseliş, 2007/08 döneminde görülen türden bir gıda krizi olasılığını yükseltecek şekilde gelecek aylarda da devam edebilir.

MISIR FİYATI REKOR KIRDI

TARLALARI kasıp kavuran kuraklığın sadece bir ayda mısır hasadının 'altıda birini' yok etmesi, fiyatları zirveye taşıdı ABD Tarım Bakanlığı, mısır hasadı için tahminin önceki tahminine göre yüzde 16.9 azaltarak 10.779 milyar kileye indirdi. Açıklamanın arıdan mısır vadeli kontratları 9 dolara yaklaştı...

Avrupa vurdu, Japonya ikinci çeyrek dönemde beklenenden az büyüdü
JAPONYA ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde tüketici harcamalarındaki azalmaya bağlı olarak beklentilerin altında büyüme kaydetti. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan ülke, nisan-haziran döneminde geçen çeyreğe oranla yüzde 0,3 büyüdü. Analistlerin beklentisi büyümenin yüzde 0,6 olması yönündeydi. Ekonomi, ikinci çeyrekte yıllık bazda ise yüzde 1,4 büyüme kaydetti.