BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,82
ALTIN 2.422,06
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da muhalif gazetecilere dava

Mısır'da iki gazetecinin, cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin öldürülmesini tahrik etmek ve mezhepler arası ihtilaf çıkartmak suçlamalarıyla yargılanacağı açıklandı.

Abone ol

Mısır'da iki gazetecinin, cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin öldürülmesini tahrik etmek ve mezhepler arası ihtilaf çıkartmak suçlamalarıyla yargılanacağı açıklandı.

Özel El Fareen televizyon kanalının sahibi Tevfik Ukaşa ve El Düstür gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İslam Afifi'nin başkent Kahire'de yargılanacağı belirtildi.

Gazetecilere yöneltilen suçlamalar, bazı uzmanlar tarafından Müslüman Kardeşler Hareketi'nin muhalifleri baskı altına alma çabası olarak görülüyor.

Geçen Haziran'da seçilen Mursi Müslüman Kardeşler üyesi.

Mursi önceki gün, ülkenin en nüfuzlu askeri yetkilileri Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ve General Sami Annan'ı emekliye sevk etmişti.

Mursi ayrıca kendisine geniş yetkiler veren bir yasa çıkartmıştı.

Tevfik Ukaşa, Müslüman Kardeşler'e yönelttiği eleştiriler ve orduya verdiği destekle tanınıyor.

'Medyayı ele geçirme hamleleri'

Geçen hafta El Fareen televizyonuna bir aylık yayın yasağı getirilmiş ve Ukaşa hakkındaki suçlamalar nedeniyle yayın ruhsatının iptal edilebileceği belirtilmişti.

El Düstur gazetesinin 11 Ağustos tarihli sayısı Mursi ve Müslüman Kardeşler'e hakaret ettiği ve mezhepler arası nifak tohumları ektiği gerekçesiyle toplatılmıştı.

Toplatılan sayıdaki baş yazıda, Müslüman Kardeşler 'Emirliği'nin Mısır'ı ele geçirdiği belirtilmiş ve Mısırlılar'a İslamcılara karşı savaşında orduya destek olmaları istenmişti.

Mısır'daki bazı yorumcuların, Mursi ve Müslüman Kardeşler'in medya üzerinde kontrol sağlamak için devrik lider Hüsnü Mübarek ve partisinin taktiklerini kullandığını söylediği belirtiliyor.

Geçen ay Müslüman Kardeşler üyesi Salih Abdülmaksud'un Enformasyon Bakanlığı'na atanması da, devlet medyasının denetimini Mübarek ve ordu destekçilerinin elinden alma girişimi olarak yorumlanmıştı.