BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,98
ALTIN 2.506,73
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

STK'lar Bitlis rektörüne kazan kaldırdı

Bitlis Üniversitesi'nde yapılacak rektörlük seçimleri öncesi STK'lar ortak bir açıklamayla üniversite yönetimine tepki gösterdi.

Abone ol

Bitlis Eren Üniversitesi'nde, rektör adayının belirlenmesi amacıyla yapılacak seçim öncesi STK'lar kazan kaldırdı. Bitlis'te faaliyet gösteren; Bitlis Barosu, 14 oda, 6 kooperaftif, 25 sendika ve 39 STK temsilcisinin ortak imza koyduğu deklarasyonda, mevcut üniversite yönetiminin, kente ve üniversiteye hiçbir katkısının bulunmadığı iddia edildi. YÖK ve Cumhurbaşkanlığı'na da gönderilen deklarasyonun seçimlere müdahale anlamı taşıdığını belirten üniversite yönetimi ise STK'lara tepkili!

Bitlis Eren Üniversitesi'nde yapılacak rektör seçimleri öncesi, STK'lar ortak bir açıklama yaptı. Bitlis ve ilçelerinde halen aktif faaliyet gösteren ve aralarında Bitlis Barosu, kooperatifler ve  odaların da bulunduğu 85 STK temsilcisinin ortak imza koyduğu deklarasyonda, 2007 yılından buna görevde olan üniversite yönetiminin, kenti ve üniversiteye hiçbir katkısının bulunmadığı belirtildi.

Bitlis Eren Üniversitesi'nin, bölgede kurulan üniversitelerle karşılaştırma yapıldığında, akademik ve fiziki gelişimi açısından diğer üniversitelerin çok geride kaldığı iddia edilen açıklamada, üniversitenin akademik kadrosunda rektör ve rektör yardımcıları da dahil toplam 3 profesör ve 1 Doçentin bulunduğu belirtildi. Açıklamada üniversitenin fakültelerdeki öğrenci sayısının da oldukça düşük olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Bölgemizde yeni kurulan üniversiteler arasında 3000'nin üzerinde fakülde öğrencisine sahip üniversiteler varken, Bitlis Eren Üniversitesi'ndeki fakülte öğrenci sayısı 246'sı daha önce kurulu bulunan Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğrencisi olmak üzere sadece 706'tıdır. Bitlis Eren Üniversitesi, ileride akademisyen ihtiyacını karşılama bakımından son derece geri kalmıştır. Sadece 4 lisansüstü öğrencisi bulunan Bitlis Eren Üniversitesi'nin 150 lisansüstü öğrencisi bulunan diğer üniversitelerle yarışması mümkün değildir" 

STK'lar üniversitenin, halktan soyutlandığını iddia ederken açıklamada Bitlis Eren Üniversitesi'nin mevcut halinin bölge insanı için utanç kaynağı olduğu kaydedildi. Açıklamada, Bitlis Eren Üniversitesi'nin önümüzdeki dört yılının heba edilmemesi için yeni bir rektör ve yeni bir anlayışın gerekli olduğu belirtildi.

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ'NDEN TEPKİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yükseköğretim Kurulu ile YÖK üyelerine de gönderilen ortak deklarasyonla ilgili açıklama yapan Bitlis Eren Üniversitesi, STK'ların açıklamalarının kendileri için kabul edilemez olduğu belirtildi. Üniversitedeki seçimlere müdahale anlamı taşıyan açıklamanın doğru olmadığı belirtilirken, açıklamanın iyi niyetli olmadığı kaydedildi.