BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ekvador'un Assange kararı yakın

Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın siyasi sığınma talebi hakkındaki kararı bu hafta vereceğini söyledi.

Abone ol


Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa, Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange'ın siyasi sığınma talebi konusundaki kararını bu hafta içinde vereceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Correa, bir televizyon röportajında yaptığı açıklamada, bugün danışmanlarıyla yapacağı görüşmelerden sonra karara varacağını belirtti.

Assange, tecavüz ve cinsel saldırı suçlamaları nedeniyle, İngiltere'den İsveç'e sınırdışı edilmemek için, geçen Haziran ayında Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

Daha önce, Ekvador'un Londra Olimpiyatları'ndan sonra sığınma talebi hakkında bir karar vereceği söylenmişti.

Hakkındaki suçlamaları reddeden 40 yaşındaki Assange, büyükelçiliği terk etmesi durumunda, şartlı tahliye kurallarını ihlal ettiği için İngiliz polisi tarafından tutuklanabilir.

Ölüm cezası korkusu

Uluslararası anlaşmalar nedeniyle, İngiliz polisi Ekvador Büyükelçiliği'ne girip, Assange'ı tutuklayamıyor.

Avustralya vatandaşı Assange, iki yıl önce ABD büyükelçiliklerinin gizli diplomatik yazışmalarını yayımlayarak, Washington'ı öfkelendirmişti.

Assange, İsveç'e sınırdışı edildiği takdirde, daha sonra casuslukla suçlandığı ABD'ye gönderebileceğini ve ölüm cezası alabileceğini söylüyor.

Geçen ay, Ekvador'un İsveçli yetkililerin Assange'ı Londra'daki büyükelçilikte sorgulamasına izin verebileceği belirtilmişti.

Bir Wikileaks Sözcüsü, Assange'ın 18 aydır Londra'da sorgulanmayı beklediğini ve bunu memnuniyetle kabul edeceğini söylemişti.