BIST 10.284
DOLAR 32,26
EURO 34,75
ALTIN 2.400,15
HABER /  POLİTİKA

Vekillerin çay simit hesabı şaştı

Bütçe hesabı çay-simit üzerine yapıldı. Muhalefetin hesabına itiraz Çiçek'ten geldi. Kamer Genç de hesaba girdi..

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-
Bütçe görüşmelerinin son gününde çay-simit gideri üzerinden bütçe hesapları yapıldı. Ancak, çayın nerede içileceği, simidin nerede satın alınacağına ilişkin hesaplar kafaları karıştırdı. Muhalefet Çankaya'daki çay fiyatını baz alınca iktidardan itiraz geldi.

CHP'li İlhan Kesici, "1 TL'ye çay, 50 kuruşa simit" diye başladığı ve vatandaşın bir aylık çay-simit giderinin asgari ücretin çok çok üstünde olduğunu söylemesine Devlet Bakanı Cemil Çiçek'ten itiraz geldi. Çiçek, "Çayı Çankaya'da içerseniz o fiyat belki olur" dedi ve kendi hesabını yaptı. Kamer Genç ise, "Bakan vatandaşın çayı Hergele Meydanında içmesini istiyor. Oysa kendi damadı TOKİ'den milyonları cebe indiriyor" dedi.

İŞTE BÜTÇETEKİ ÇAY-SİMİT TARTIŞMASI
İlhan Kesici, çay fiyatını 1, simit fiyatını ise 50 kuruştan baz alarak hesap yaptı. 5 kişilik ailenin aylık çay-simit giderinin 900 lira olduğunu söyledi. Buna karşılık asgari ücretin bu rakamın çok çok altında kaldığını belirtti.

ÇAY ÇANKAYA'DAN
Cemil Çiçek ise "Simidi Altındağ'dan alıyor, oradaki hesabı yapıyor, çaya gelince Çankaya'nın en üst kafesinden yapıyor, değerli dostum İlhan bey. Eğer her hesabı böyle simit hesabı gibi anlıyorsak vallahi yandık. Yüzde 100 fark etti'' diye konuştu.

Türkiye Kahveciler Federasyonu Genel Başkanına çayın fiyatını sorduklarını, 1. ve 2. sınıf kahvelerde 75 krş, 3. 4. sınıf kahvede çayın 50 krş olduğunu belirten Çiçek, ''1 lira nereden çıktı? O dediğim yerlerde olabilir'' dedi.

4 SİMİT 100 KURUŞA BİLE DÜŞÜYOR
Başbakan Yardımcısı Çiçek, simidin tezgahlarda da simit dünyası gibi daha konforlu, hijyenik şartlarda da satıldığına işaret ederek, ''Oraya da sorduk. Orada ortalama 50 krş. Ama tezgahta kalmasın diye, akşama doğru '4 simit 100 krş olur' dediler. Bir simit 50 krş, çay 50 krş, toplam 100 krş yapar. 5 nüfuslu ailede günde 5 lira, ayda 450 lira yapar. Siz çıkardınız, 900 lira. Asgari ücret ne kadar? Net olarak 547 lira. Eğer devletin hesabı da böyle yapılacaksa, vay gele halimize, vay gele halimize..."

GENÇ: "HERGELE MEYDANI ÇAYI"
Kendisine ceza verildiği için görüşmelerin sonunda savunma için söz alan Tunceli Bağımsız Milletvekili kamer Genç de bu tartışmaya dahil oldu. Genç, "Bakan Cemil Çiçek diyor ki, 'çayı Çankayada değil hergele meydanında için...' Kendisi vatandaşa 'Hergele Meydanı'nda çay iç' diyor ama kendi damadı TOKİ'den milyonları alıp cebine koyuyor. Erdoğan'ın akrabası, damadı gidip milyonları cebine koyuyor..." diye eleştiri getirdi.