BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Vekil adayları için büyük kolaylık

Seçim kanununda değişiklik öngören yasa teklifinde 3 madde daha AK Partili vekillerin oyuyla kabul edildi.

Abone ol

AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek'in, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 3 maddesi daha TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Buna göre, sandık kurulunda görev yapanlarla, güvenliğini sağlayan güvenlik görevlileri, görev yaptıkları sandıkta oy kullanabilecek.

Milletvekilleri ile milletvekili adayları, seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oy verebilecek.

Oylar, sandık kurulu başkanı tarafından yüksek sesle iki defa sayılacak. İki sayım arasında fark olması durumunda üçüncü sayım yapılarak sonucuna göre işlem yapılacak.

Sandık sonuçlarının ilçe seçim kurulunda birleştirilmesi sırasında siyasi parti temsilcilerine birer nüsha verilecek.

Muhalefet partilerine mensup milletvekilleri maddeler üzerinde değişiklik önergeleri verdiler. Önergeler reddedildi.

Önergeler üzerine söz alan BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, barajın düşürülmesi gerektiğini belirterek, teknik hukuki düzenlemelerle halkın idaresinin temsilinin mümkün olmayacağını ifade etti.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, anlaşamadıkları belirtilen ''AKP, CHP ve MHP'nin seçim barajı konusunda bal gibi anlaştıklarını'' kaydederek, ''Baraj sayesinde alenen oy hırsızlığı yapılıyor. Yumurta hırsızlığı ile oy hırsızlığının farkı yoktur'' dedi.

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, yüzde 10 barajının utanç verici olduğunu söyledi.

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, elektronik yolla oy kullanılmasının zamanının geldiğini dile getirdi.

MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, bütün sayımların kamera kaydına alınmasını önerdi.

CHP Hatay Milletvekili Abdülaziz Yazar, teklifi ''dayatmacı'' olarak niteleyerek, yapılmak istenen değişikliklerin demokrasiyle alakasının olmadığını, ''toplumun değil AKP'nin ihtiyaçlarını karşıladığını'' öne sürdü.