BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.424,27
HABER /  DÜNYA

Ve tapınak krizi çözüldü

Uluslararası Adalet Divanı, Kamboçya ve Tayland arasındaki sınır krizine yol açan Preah Vihear tapınağı hakkında kararını verdi. Mahkeme, ta...

Abone ol

Uluslararası Adalet Divanı, Kamboçya ve Tayland arasındaki sınır krizine yol açan Preah Vihear tapınağı hakkında kararını verdi. Mahkeme, tapınağın etrafındaki arazinin Kamboçya egemenliği altında olmasına hükmetti. Karara göre, Tayland, bölgedeki askerlerini çekmek zorunda.
Karar, bugün Lahey’de yapılan bir oturumda mahkeme başkanı Peter Tomka tarafından okundu. Tomka, 1962 yılında yine Uluslararası Adalet Divanı’nın aldığı kararın mahkeme tarafından, Kamboçya’nın Preah Vihear tapınağı ve etrafındaki arazi üzerinde hakkı olduğu şeklinde yorumlandığını açıkladı. Peter Tomka, Tayland’ın bölgedeki asker, polis ve diğer güvenlik görevlilerini geri çekmesi gerektiğine hükmettiklerini açıkladı.
Tayland ve Kamboçya’nın arazi üzerinde hak iddia etmesi, önceki yıllarda çatışmalara yol açmıştı.
Uluslararası Adalet Divanı, 1962 yılında verdiği kararla, tapınağın Kamboçya’ya ait olduğuna hükmetmiş fakat tapınağın etrafında arazi için hüküm vermemişti.
İki yıl önce bölgede çatışmalar alevlenince, Kamboçya yeniden mahkemeye başvurmuştu. 2011 yılının Aralık ayında, her iki ülke de bölgedeki askerlerini geri çekme kararı almıştı.
Öte yandan, tapınak yakınlarındaki köylerdeki milliyetçi grupların, çatışmaları yeniden başlatabileceğinden endişe ediliyor. Tayland Vatanseverler Ağı adlı milliyetçi bir grup, mahkemenin kararını tanımayacağını açıklamıştı.
(İHA)