BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,62
HABER /  SPOR

Ve maçların yeni adresi belli oldu

Naklen yayın ihalesinde nefesler tutuldu. A paketi ihalesi için açık artırma yapıldı. Kıran kırana geçen ihaleyi alan ise..

Abone ol

Türkiye Futbol Federasyonu'nun önümüzdeki 4 sezonu kapsayacak olan maç yayın ihalesini 321 milyon dolarla Digitürk kazandı.

Süper Lig'in yayın hakkını kapsayan A Paketi için Türk Telekom ve Digitürk teklif verdi. Açık artırma aşamasında müthiş bir kapışma yaşandı. İki firmanın inanılmaz rekabeti ile 214.3 milyon dolarlık muhammen bedel yaklaşık 4 saatlik bir süre sonunda 321 milyon dolara ulaştı.

TÜRK TELEKOM 7 KEZ MOLA ALDI   

Turgut Özal’ın yattığı yer nur olsun çünkü…
Eğer Türkiye bugün bu tür kıran kırana ihaleleri yaşıyorsa Onun sayesindedir…
Ondan önceki ihaleler “karşılıklı anlaşmalar” ile olurdu…
Devletin hazinesinde kalacak olan para; ihaleye girenler arasında pay edilirdi…
Nasıl mı?..
Firmalar ihalenin kimde kalması konusunda aralarında anlaşırlar ve ihaleyi “en düşük” fiyattan anlaşılan firmaya bırakırlardı…
O firma de ihaleden önce diğerlerine vadeli – hamiline çekler tanzim ederek borcunu öder, çekler hak edişlerde tahsil edilirdi…
Bir de günümüze bakın…
Muhammen bedel 215 Milyon Dolar, ihale 321 Milyon Dolar…
Kazanan?..
Futbolumuz…
Nur içinde yat Turgut Ağabey…
 
Adnan Berk Okan



İhalenin başında Türk Telekom 215 milyon dolar, Digitürk ise 220 milyon dolar teklif etti. Ardından nefes kesen açık artırma süreci başladı.  Son yılların en heyecanlı ihalesinde iki firma da kararlı görünüyordu. Türk Telekom bu süreçte toplam 7 kez mola alırken Digitürk tarafı ise hiç mola almadı. Digitürk 321 milyon dolar teklif ettiğinde Türk Telekom son molaya gitti ve dönüşte çekildiğini açıkladı.

321 MİLYON x 4 SENE

İhaledeki söz konusu rakamlar sadece 1 yıllık yayın hakkını kapsıyor. Dört yıllık toplamı bulmak için rakam 4 ile çarpmak gerekiyor. Üstelik bu rakamların üzerine bir de yüzde 18 vergi ve yüzde 10 federasyon payı da ilave edilecek. Yani kazanan firma ilan edilen rakamın üzerine yüzde 28 oranında ek ödeme yapacak.

B PAKETİ TRT'NİN VE C PAKETİ TELEKOM'UN

Öte yandan maç özetleri ve mobil yayın haklarını kapsayan B ve C paketleri için de birer teklif geldi.

B paketi de 4 yıllığına TRT'nin olurken, C paketi de yine 4 yıllığına Türk Telekom'un oldu...

A, B, C PAKETLERİ NEDİR?

Üç ayrı paketten oluşacak ihale için Çukurova Grubu'na bağlı Digitürk, Doğan Grubuna bağlı D Smart, Doğuş grubuna bağlı NTV, devlet televizyonu olan TRT ve Türk Telekom şartname almıştı.

İhale A, B ve C olarak üç sınıf için yapılıyor.

214 milyon 300 bin dolar muhammen bedelli A paketi, Süper Lig’in isim hakkı ile bu ligden haftada en az 4 maçın şifreli canlı yayınını kapsıyor. Bu paketi alan bütün maçların çekimini yapma hakkını kazanacak. Bunun yanı sıra uluslararası kuruluşlara pazarlayabilecek.

B paketi 40 milyon 200 bin dolar muhammen bedelli Süper Lig’deki 9 maçın geniş özeti ile üç dakikalık haber amaçlı görüntüleri başka kuruluşlara satabilecek.

13 milyon 400 bin dolar muhammmen bedelli C Paketi ise gol görüntülerinin cep telefonlarından izlenmesini içeren mobil yayın haklarını kapsıyor.