BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.494,03
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Vatandaşın 1 milyar TL'lik kârı!

İkinci el otomobil piyasasında alım satımları kolaylaştıran elektronik sistem hem zamanda hem de paradan tasarruf sağladı.

Abone ol

İkinci el otomobil satışlarının noter kanalıyla elektronik ortamda yapılmaya başlanması, vatandaşın cebine yaradı. Bu yolla hem işlem süresi kısaldı hem de 1 milyar TL'lik tasarruf sağlandı.

Mayıs 2010'da başlayan uygulama ile işlem süresi üç günden 5 dakikaya düşünce alım-satım masrafı da 450 liradan 20 liraya geriledi. Söz konusu işlemle ikinci el satış-tescil sayısı yüzde 63 artarak 1 milyon 330 binden 2 milyon 180 bine çıktı. Alınan ücretlerdeki düşüş sayesinde 937 milyon lira, vatandaşın cebinde kaldı.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Fahri Köse, sistemin büyük ilgiyle karşılandığını belirterek, "Devlet oto alım satımında aldığı vergi ve harçlardan fedakarlık yaptı. Bu da vatandaşa yaradı. Bunun gibi birçok işlem elektronik ortama taşınabilir, bu sayede hem devlet hem de vatandaş kazanır" dedi. Bunun yanında piyasaların canlı olması, banka kredilerinin uygun seviyelerde tutulması, 'vadelerin 60 aya kadar uzanması ve şimdi al, beş ay sonra öde' şeklindeki kampanyalar da satışları tetikledi. Zaman'dan Yasin Kılıç'ın haberine göre, 2010'da 750 bin sıfır otomobil satıldı. Sektör temsilcileri, bir adet sıfır otoya karşılık 3 ikinci el satıldığını belirtiliyor. Emniyet ve Maliye'nin bilgisayar ortamında bağlandığı Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi (ASBİS) sayesinde geçtiğimiz mayıs ayından itibaren ikinci el oto satışları noter eliyle yapılmaya başlandı. Sistemin devreye girdiği 7 aylık sürede araç satış ve devir işlemlerinde ciddi artış yaşandı. Çalışma ile vatandaşlar zamandan 6,5 milyon gün tasarruf sağladı.

Hizmetten 7 ayda 4 milyon 360 bin vatandaş yararlanırken alınan ücretlerdeki düşüş sayesinde 937 milyon TL vatandaşın cebinde kaldı. 2007 yılının son 7 ayında 2. el araç satış ve tescil sayısı 1 milyon 259 bin iken bu rakam 2008'de 1 milyon 274 bin, 2009'da 1 milyon 330 bin ve bu yılın son 7 ayında 2 milyon 180 bin olarak gerçekleşti.

ASBİS İLE ARACINIZI NASIL SATIN ALIRSINIZ?

Alıcı ve satıcı notere giderek, ruhsat ibraz ediliyor ya da ruhsat bilgileri veriliyor.

Araç sorgulama sistemine giriliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, satış veya devri yapılacak araçtan dolayı Motorlu Taşıtlar Vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası borcu bulunup bulunmadığı ile araç üzerinde satış ve/veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunup bulunmadığı, bilgisayar sistemi aracılığıyla kontrol ediyor.

Buradan notere dönüş yapılarak aracın satışın yapılıp yapılamayacağı iletiliyor.

5 dakika gibi kısa bir sürede alıcıya geçici ruhsatı verilerek satış bitiriliyor.

Elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerden dolayı hiçbir şekilde kâğıt ücreti alınmıyor.