BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,91
ALTIN 2.437,61
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cebinizdeki ‘oyuna’ dikkat!

Cep telefonlarında yüklü olarak bulunan demo oyunların mesaj yolu ile satın alınması sonradan başınıza iş açabilir!

Abone ol

Cep telefonlardaki oyun tuzağına dikkat edin. Cep telefonlarında yüklü olarak bulunan demo oyunların mesaj yolu ile satın alınması çok kolay iken yanlışlıkla yapılabilecek onaylamanın geri iadesi ise oldukça zor olabiliyor. Servis sağlayıcılar onay mesajı gönderdikleri için kullanıcıyı sorumlu tutarken GSM operatörleri ücret iadesinin mümkün olmadığını ifade ettiler.

Cep telefonlarında yüklü olarak bulunan oyunların kendilerine haber verilmeksizin ücretlendirildiğini ve geri iadesinin mümkün olmadığını belirten vatandaşlar mesaj ile alınan oyunun tekrar iptali için çok zorlandıklarını hatta iptal ettiremediklerinden dert yandılar.

“Kullanıcı Hatası”

Servis sağlayıcılarından Pixofun yetkilileri, müşteri odaklı çalıştıklarını ve cep telefonunda bulunan oyunları almak isteyenlere bilgi mesajı göndererek oyun satışı gerçekleştirdiklerini kaydetti. Yetkililer uygulama hakkında şu bilgileri verdi:

“Cep telefonlarında yüklü olarak bulunan demo oyunları mevcut. GSM operatörü kullanıcısı bu oyunları belli bir süre ücretsiz oynayabiliyor. Beğenirse oyunların ana menüsünden satın al butonunu onaylıyor. Tam olarak üç kere mesaj gönderiliyor ve bu mesajlarda oyun ücreti de belirtiliyor. Oyunlar için 12 TL’lik bir ücret alınıyor.”

“Bilgim dışında oyun satın alındı” gibi şikayetlerin ücreti geri almaya yönelik bir strateji olduğunu ifade eden yetkililer şikayetlere göre kendi tercihleri doğrultusunda iade yapabileceklerini kaydetti. “Çocuğunun ya da bir başkasının mesajlara yanıt vererek oyun satın aldığını” iddia etmeleri üzerine ise servis sağlayıcıları “ mesajlara kimin yanıt vererek oyunu satın aldığını tespit etmemiz mümkün değil. Ücretler geri iade edilmemeli çünkü; 3 kere onay mesajı gönderiyoruz. Onay aldıktan sonra ücret talep ediyoruz. Kullanıcı hatasıdır, hattın güvenliği o telefonu kullanan bireye aittir” yanıtını verdi.

“Satın Alınan Oyunun Ücreti İade Edilemez”

Cep telefonlarında bulunan oyunların satın alınmasından sonra ise telefonda hangi operatör var ise ücretler oradan karşılanıyor. Hat faturalı ise oyunun ücreti faturaya yansıtılırken faturasız hatlarda ise oyunun ücreti hattında bulunan bakiyeden alınıyor. GSM operatörlerine göre ise kesilen ücretlerin iadesi mümkün değil.

Konuyla ilgili açıklama yapan Vodafone yetkilileri, demo oyunlarının abonelik ya da anlık kullanım yolu ise ücretlendirildiğini ifade etti. Yapılan açıklamada “Telefonda yüklü oyun programlarını kullanmaya devam ettiğinizde belirli bir seviyeden sonra program cihaza yüklenir. Hangi operatöre ait hat varsa ücretlendirme o hat üzerinden yapılır. Oyunlar firmalar üzerinden gönderilen tanıtım mesajları ile de satılabilir. Aboneliklerin iptali mümkün iken anlık olarak satılan oyunların ücretinin iadesi mümkün değil. Anlık kullanılan ücretlendirme o anda yapılır. Ücretin geri iadesi kullanıcı tarafından onay verildiği için mümkün değildir” denildi.

Turkcell yetkilileri de anlık olarak mesaj onayı ile alınan oyun ücretlerinin iadesinin mümkün olmadığını kaydetti.

 ŞikayetVar Haber