BIST 10.012
DOLAR 32,36
EURO 34,75
ALTIN 2.437,61
HABER /  GÜNCEL

Vatandaşı bıktıran vergi düzenlemeleri

Yıl sonunun yaklaşmasıyla birbiri ardına gelen vergi düzenlemesine dönük farklı açıklamalar vatandaşın kafasını karıştırdı.

Abone ol

Yıl sonu geldi hükümet de vergilere el attı. Ancak birbiri ardına gelen yeni vergi düzenlemelerine ilişkin açıklamalar vatandaşın kafasını karıştırdı.

Bir gün zamlanan vergilere sinirlenen bizler, ertesi gün vergi istisnası haberiyle şenlendik. Bazı vergilerimize ise dokunan olmadı. Tüm bu karmaşanın içinde bir de Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi nam-ı diğer 'KKDF' ile boğuştuk. Vergi affı için ise bekleme sürüyor.

Biz de oturduk sizin için kargaşaya neden olan yeni vergi düzenlemelerini özetledik.

İşte 2011'de Türkiye'deki vergi düzenlemeleri...

ARABASI EVİ OLAN YANDI!

Enflasyon verilerinin beklenenden fazla çıkması vatandaşa pahalıya mal olacak. En kötü haberde otomobil sahiplerine geldi. Zamlı haliyle araç sahipleri 2011'de en az 436 lira zamlı motorlu taşıt vergisi ödeyecek. En yüksek motorlu taşıt vergisi ise 15 bin 821 lira olacak. Trafikte hata yapmanın cezası da arttı. En küçük hatanın cezası 67 en yüksek ceza ise 15 bin 640 lira oldu. Bizden tavsiye trafikte biraz daha dikkatli olun.

Tam ucuz pasaporta sevinirken yeni yılda yine zamlı rakamlardan harç ödeyeceğiz. 1 yıllık pasaporta 102,6 aya ise 70 lira para ödeyeceğiz.

Geçen yıl artan emlak vergisi değerleriyle sarsılan vatandaş bu yıl yine zamlı vergi ödeyecek . Emlak vergisine tabi metre kare birim değerlerdeki artış yüzde 3,855 olacak.

KKDF'Yİ ÖDEYECEK MİYİZ?

Düşen faiz oranlarıyla kredi almak için bankalara koşan tüketicilere KKDF oranın arttırılmasıyla ne yapacaklarını şaşırdılar. Peki tüketiciler yeni KKDF'ye göre ödeme yapacak mı?

Bu sorunu iki yanıtı var. Tercih ise sizin..

Ben risk almam 'devlet ne derse o olur!' fikrindeyseniz bir an önce bankanıza gidip yeni ödeme planınızı alın.

'Yok ben risk alırım, bu parayı da ödemem!' diyenlerdenseniz tüketici derneklerinin 'bankaya sakın gitmeyin!' çağrısına kulak verin. Sözkonusu değişikliğin iptalin için mahkemeye başvurulduğunu da hatırlatmak isteriz.

Ödeme yapmak isteyenlere oranın yüzde 10'dan 15'e yükseltildiğini anımsatmakda yarar var.

SİZİN BORCUNUZ DA AFFEDİLECEK Mİ?

Vergi ve sigorta prim borcu olanların gözü kulağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da. Başbakan ise vergi borçlularına iyi haberleri Kurban Bayramı arefesinde verecek. Peki açıklamalara göre kimler hangi koşullarda vergi indirimden yararlanacak. İşte yanıtları:

- 2006-2009 yılları arasındaki 4 yıllık dönemde matrah artırımı yapanlar 4 yıl vergi denetiminden kurtulacak.

- Ödenmemiş vergi, prim, elektrik, su, doğalgaz, emlak vergisi, stopaj, harçlar, trafik cezaları gibi tüm alacaklar yapılandırma kapsamına alınacak.

ÖTV'YE ZAM YOK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına göre 2011'de ÖTV'mize zam yok. Tabi bu durum en çok otomotiv üreticilerinin yüzünü güldürdü. Her şeye zam var, buna niye yok derseniz bunun nedeni ise otomotiv sektöründe yaşanan üretim artışına darbe vurmamamak.