BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  GÜNCEL

Vatandaş şifre sırasına girdi...

Kamu hizmetlerinin internet üzerinde e-Devlet Kapısı aracılığıyla verilmesi vatandaşın şifre almak için PTT’ye akın etmesine neden oldu.

Abone ol

Ulaştırma Bakanlığı tarafından kamu hizmetlerinin internet üzerinde e-Devlet Kapısı aracılığıyla verilmesi vatandaşın şifre almak için PTT’ye akın etmesine neden oldu.

Son iki ay içerisinde Kayseri’de günlük 500 vatandaş, E-Devlet Kapısı’ndan yararlanmak amacıyla PTT’den şifre alıyor. Şu ana kadar e-Devlet Kapısı’ndan hizmet veren kamu kurum sayısı 200’ü aştı. Bunların içerisinde ise vatandaşın daha çok yararlandığı Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olan Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğü de yer alıyor. Müdürlük hizmetlerini buradan vermesi nedeniyle, emeklilik bilgisi, sigorta hizmet dökümü gibi bilgilere ulaşmak isteyen vatandaş www.turkiye.gov.tr internet adresine girmesi gerekiyor. Burada kişisel bilgilerine ulaşması içinde PTT’den 1 lira bedel karşılığında şifre almak zorunda. Bu şifreyi temin edenler başta sigorta bilgilerinin tamamına ulaşabiliyor. Okula giden çocukları varsa, çocuklarının okuldaki devamsızlığı, aldığı ders notları gibi bütün bilgileri görme imkanı var. Kendisi hakkında açılmış bir dava varsa yine buradaki bilgiler aracılıyla öğrenme imkanı oluyor.

Devletin kısa yolu E-Devlet Kapısı’na hem www.türkiye.gov.tr hem de www.turkiye.gov.tr adreslerinden erişim sağlamak mümkün. E-Devlet Kapısı sayesinde vatandaş, doğum, eğitim, askerlik ve seferberlik, iş ve kariyer, sosyal güvenlik, aile, birey ve toplum, sağlık, özürlü vatandaşlar, seyahat ve turizm, kültür-sanat ve spor, trafik, yasal işlemler, haklar ve korunması, yabancılar alt başlıklarında vatandaşların aklına takılabilecek hemen tüm soruların cevapları kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Ulaştırma Bakanlığı’nın verilerine göre 2008 yılında başlayan ve Türksat tarafından oluşturulan şifreler PTT’den temin ediliyor. PTT yetkilileri, 2 yıl önce başlayan uygulamada son iki aydır şifre talebinde ciddi artış olduğuna işaret ediyor. Kayseri’de geçen yıl toplam 14 bin kişiye e-Devlet Kapısı şifresi verildi. Bu yılın Ocak ayında verilen şifre sayısı ise geçen yılın toplamını aştı. 15 bin kişi şifre aldı. Günlük şifre alan vatandaş sayısı ise 5007ün üzerinde. Türkiye genelindeki PTT şubelerinde şifre talebinde de benzer artış var. Ulaştırma Bakanlığı’nın bu yılın ocak ayı verilerine göre toplam 2.5 milyonu aşkın vatandaş e-Devlet Kapısı’nı kullanıyor.

PTT yetkilileri, şifre talebindeki patlamayı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bütün bilgileri e-Devlet Kapısı aracılığıyla paylaşmasına bağlıyor. Sigorta hizmet dökümü, emeklilik işlemleri, emekli kişilerin vefatları ile ilgili işlem ve bilgilerin buradan yapılması nedeniyle vatandaşın şifre talebinde bulunduğuna işaret ediyor. Birçok kurumunda aynı şekilde kişiye ait bilgileri buradan paylaşmasının gelecek aylarda şifreye olan talebi ciddi oranda artıracağına dikkat çekiliyor.