BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Türk doktorların ellerine sağlık

Afrika'da çaresiz kadınların derdine derman olan Türk doktorların anlattıkları inanılmaz.

Abone ol

Afrika ülkelerinde kadınlara ilkel ameliyatlar sonucu idrarını kaçıran kadınlar, hükümetin yollladığı Türk doktorların yardımıyla yeniden topluma kazandırıldı. Ancak ameliyatlara giren doktorun anlattıkları inanılır gibi değil.

Başbakanlık TİKA Genel Müdürlüğü ile birlikte Etiyopya, Nijer, Somali başta olma üzere bazı Afrika ülkelerinde sağlık personelinin eğitimi, hastane rehabilitasyonu ve yapımı, ilaç desteği sağlama gibi hizmetler sunuyor.

Orada olup biten inanılmaz dramı duyan Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin, olan bu organizasyon için "Aldığım bilgilere göre, Türk doktorlar şu ana kadar bu dramı yaşayan yaklaşık 2 bin kadını toplum içine çıkar hale getirmiş; ellerine sağlık demek de bizim görevimiz" ifadelerini kullandı.

ODAYA KAPATILIYORLAR

Yazar Küçükşahin bugünkü köşesinde doktorun anlattıklarına yer verdi. İşte doktorun anlattıkları:

"Kadınlar idrarlarını kaçırıyor, çok yaygın şikayet var denilince ben de gittim.
Bir hafta kaldım ve gördüklerime inanamadım. Kimler hasta diye sordum, kapıya bir çıktım 200 kadın. Acayip derecede kötü bir koku. 25-30 yaş civarları. Yapılan o sakat operasyonlar sonucu kadınlar idrar kaçırmaya başlıyor, üre iç çamaşırı yoluyla enfeksiyona neden oluyor. Yine inanamadım, bu koku üzerine aile, kadını dışlıyor; bir odaya, daha doğrusu bir kulübeye kapatıyor, sadece önüne bir yemek konmak için ziyaret ediliyor. Bu arada eşler de ikinci evlilik yapıyor. Dışlanmış, hayattan kopmuş kadınlar bunlar.
İçler acısı bir tablo ve binlerce kadın bu durumda. ABD'li doktorlar günde 3 operasyon yaparken; biz dayanamadık, sabah erkenden akşama kadar, ayakta durabildiğimiz sürece günde 10'ar ameliyat gerçekleştirdik. O kadınları görüp durmak mümkün değil ki."